IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия опитва да наеме чуждеци за войната в Украйна, за да избегне мобилизация

280 хил. души са подписали договори с Министерството на отбраната от началото на 2023 г.

10:50 | 03.09.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg
Снимка: Andrei Pungovschi/Bloomberg

Русия прави опити да наеме граждани на съседни държави за войната в Украйна, за да избегне мобилизацията, пише британското Министерство на отбраната, позовавайки се на данни от разузнаването. Според тях от началото на юни 2023 година на граждани от Армения и Казахстан са предлагагани първоначално 450 хил. рубли (5,1 хил. долара) и месечна заплата от 190 хил. рубли (малко под 2 хил. долара).

Усилията са много активни в региони с етническо руско население в Казахстан, съобщават още от военното разузнавене на Великобритания в пост в Х (Twitter).

През май Москва обеща бърза процедура за издаване на руско гражданство за имигранти, които участват във войната в Украйна. Русия ще може да разчита да привлече в тази операция към 6 млн. имигранти от Централна Азия. По този начин Кремъл ще може да избегне непопулярната в Русия мобилизация месеци преди президентските избори през 2024 година.

В края на септември 2022 година в Русия беше обявена частична мобилизация за нуждите на военните в Украйна, която не беше добре приета, особено сред младежите в големите градове и това доведе до масово напускане на страната в посока към Грузия.

Военното разузнаване отбелязва и случаи на строителни работници от Узбекистан, които са подписали договор за възстановяването на Мариупол. При влизането в Русия обаче техните паспорти са отнети и след това те са изпратени за подсилване на руските военни в Украйна.

Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, който в момента е зам.-председател на Съвета за сигурност на Русия, съобщи по време на форум в Южно Сахалинск, че Министерството на отбраната е сключило договор с 280 хил. души през тази година. Става въпрос основно за запасняци, но има и добровлци, коментира още Медведев, цитиран от ТАСС.

Според данни на фондация "Свободна Бурятия" основната част от подписалите договори са граждани на Тува, Бурятия и Ненецкия автономен окръг, а най-малко са московчаните.

През май Министерството на отбраната на Русия съобщи, че месечните заплати на участващите във войната в Украйна е 200 хил. рубли.

Според плановете на Кремъл броят на новопривлечениет служители с договори трябва да бъде 1,5 млн. души. Увеличаването на числеността на руската армия беше фиксирано в указ на руския президент от август 2022 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 03.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 какво? резна ти една без да почерпи на механа? :))) верно е за полицията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
Tikva007
преди 7 месеца
До: Имитаторът: Знам какво направи миналото лато. Ако още веднъж те видя да пишеш тук, ще изпратя сигнал до органите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
Импeраторът
преди 8 месеца
До: zelka007 щеше да си прав ако на крепостните селяни на фронта им даваха заплати или даваха обещетение на родните им при смърт :-) уви, излиза напълно безплатно услугата им да поемат снаряд с гърди (много често български) ... колко истории на осакатени рашисти без пенсии, без помощ и унижавани при завръщането си в Рашистан :-) но не са умни, все още се записват да умрат в Украйна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 24
zelka007
преди 8 месеца
и иде интересната част , месечните приходи на фикса от продажбата на газ и нефт са спаднали под $6млрд , беха преди месец $7млрд , а преди това беха над $10млрд , за по-преди 24февр22 нема да пишем ... :))) ... приходите спадат веднъж заради ограниченията на санкциите , втори път заради сриващият се курс на рублата , трети път заради ограниченията в ОПЕК+ ... бюджета е на дефицит последно беше $42млрд ... но както казва шахматиста в кремля , всичко върви по план , задачите се изпълняват !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 20
zelka007
преди 8 месеца
ако цифрата 280 новонаети наемници е вярна и е верен минимумът на заплащане от 200,000 рубли ($2000) ... то това са приблизително $600млн на месец . приблизително $1млрд на месец им е реверсивният акциз , това е дето връщат на нефтопреработвателните компании , за да поддържат ниска цената на бензина и нафффтата на вътрешният пазар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още