IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военните разходи на Украйна са два пъти по-малко от тези на Русия през 2022 г.

Москва ще похарчи към 100 млрд. долара за войната през 2023 г., сочат източници на Ройтерс

15:51 | 28.08.23 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През 2022 година Русия е увеличила разходите си за отбрана с 9,2% до 86,4 млрд. долара, сочат изчисления на Международния институт за проучвания на мира, базиран в Стокхолм. Това са 4,1% от брутния вътрешен продукт на страната през 2022 година, спрямо 3,7% през 2021 г. В номинално изражение обаче средствата се увеличават с 34% спрямо 2021 г.

В същото време Украйна отчита рекорден за статистиката на института ръст на разходите за отбрана - от 640%. През миналата година страната е похарчила 44 млрд. долара. Това са 34% от БВП на фона на тежките поражения от военните действия върху индустрията и икономиката като цяло.  През 2021 г. Украйна отдели 3,2% от БВП за отбрана.

Всъщност разходите за отбрана в световен мащаб през 2022 г. са рекордни -  2,24 трилиона долара, става ясно още от статистиката. Най-съществено е увеличението в Европа - с 30% на годишна база. И това е разбираемо предвид войната в Украйна - съседните държави например са сред първите по отношение на ръста - във Финландия той е 36%, в Литва - 27 на сто, а в Швеция - 12%. Финландия стана член на НАТО по бързата процедура, а одобрение има и Швеция, но все още тече процедурата по ратификацията.

Страните от НАТО като цяло са похарчили 1,23 трилиона долара за отбрана, което е ръст от 0,9% спрямо 2021 г.

56% от всички разходи за отбрана се падат на три държави - САЩ, Русия и Китай. Вашингтон обаче харчи 877 млрд. долара за отбрана, тоест три пъти повече от втория - Китай.

САЩ са и най-големият донор за Украйна - военната помощ, която отделят за страната през 2022 година, е в размер на почти 20 млрд. долара. И въпреки че това е най-голямата сума, отделяна от една държава за друга от времето на Студената война, това е само 2,3% от общите военни разходи на САЩ през миналата година.

Разходите за войната в Украйна ще са изпитание за Москва

В края на 2022 г. Русия одобри бюджета за тази година с предвидени почти 5 трилиона рубли, или 52 млрд. долара, за войната в Украйна. Източници на Ройтерс обаче съобщиха, че средствата се удвояват - до 9,7 трилиона рубли, или 101 млрд. долара.

Според експерти, цитирани от CNN, на фона на санкциите и намалените приходи от износа на енергоресурси, Москва ще трябва в един момент или да увеличи данъците, или да намали разходите - например за инфраструктурни обекти и други социални дейности.  

Икономистите отбелязват още, че към момента балансът по текущата сметка е положителен, но търговският излишък е намалял с 85% през първото полугодие и Русия скоро може да стигне и до дефицит.

Прогнозите са, че през тази и следващите години Русия ще отделя към 8-10% от БВП за отбрана. Това означава, че съпоставимо с цените на стоките и услугите, стойността на разходите за войната през 2023 г. ще бъдат около 300 млрд. долара, отбелязва анализаторът от Германския институт за международна сигурност Янис Клюге.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007Митенце, торба лой, защо се срамуваш от себе си? https://***.108su.net/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2/19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: * но ще пиша друг път , или пък въобще няма да пиша ... * - Да, това ще е достойна постъпка от твоя страна - да спреш да пишеш. Дай ни малко почивка от твоите задочни репортажи от *Страната на розовите понита-еднорози*. Не помагаш с нищо на каузата на украйна с лавината от търчи-лъжи измишльотини и сводки с факти и събития от зоната на инфо-здрача, да не кажа - от недрата на пубертетския фолклор. Достатъчни са ни упражненията на военна тема на девойките от екипа на редакцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007 Здрасти Митю Некоф, как си? https://***/JdcTsNh :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... ако знаеш по какъв хитър начин украинците са се сетили да елиминират поставените минни полета ... но ще пиша друг път , или пък въобще няма да пиша ... технологии баце ... ТЕХ-НО-ЛО-ГИИ ... я виж там в квалитетните военни източници кво пише за 60-те камиона с рашибозук закарани на Новопрокопивка , живи ли са здрави ли са , че нещо голем преразход на груз 200 . и да не кажеш , че не съм ти казал , крадците на санитарен фаянс ядът кютек и в посока Копани , виж си картата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 8 месеца
До: SporqZaKef ... така е супер-дупер икономическа тема ... :))) ... ама ние си те знаем , башка икономист ... я кажи са , защо аржентинското песо , юана , рассийската рубля , иранският реал и етиопският бир се сринаха дружно спрямо долара и еврото , след като се разбра , че правят единен фронт с/у доларизацията на търговията ... да нема нещо общо с БРИКС ?! нали неква икономическа мега-гига-галактическа сила са ?! ресурсно обезпечени , човешки капитал с лопата да го ринеш , 2/3 от света ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... хихи ... нема начин зануленият детеубиец да се опита да прецака европейската икономика и да не си плати солено за това ... цената за да му разкажат играта , и на губернията му , е смешна, 20 години х 50млрд (2-3 години война +15-20г възстановяване) при БВП на Европа около 15трлн и на УСА около 25трлн ... кой според теб ще победи драги ми смехурко ?! виж как му премахват невъзстановими милиардни активи ... карабъл масква , фрегати , ту22м , бериев А50 , кинжали , луна 25 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
penkiler1415
преди 8 месеца
Никой не е винове че Путин направи Украйна, полигон. И този полигон няма да престане да съществува докато *** не си заминат вкъщи. И фалит. И извергнати от цивилизацията. Руснаците могат да бъдат благодарни на най-лошия управник който са имали!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
penkiler1415
преди 8 месеца
До: Tikva007 Че разбира се че са на колективния запад! И ще бъдат там докато не смажат Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 8 месеца
хахахаха, две копейки... две години повтарят едни и същи опорки... глууупаци, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 11
SporqZaKef
преди 8 месеца
Колкото до Зелката, преди да ме е грабнал вече със сигурност мога да кажа, че това е служебен акаунт на драскачите от инвестора, целящ да разпалва дискусии и ангажираност под тях. За другите дежурни не съм убеден. Лек ден от мен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още