IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Европа се опасяват, че САЩ ще намалят помощта за Украйна заради бавната контраофанзива

Руснаците се надяват именно на такъв сценарий - оттегляне на подкрепата на Запада

21:51 | 25.08.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В Европа се опасяват, че САЩ могат да забавят помощта си за Украйна, разочаровани от бавната контраофанзива, съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници. Според тях Европа в момента засилва производството на муниции, но ефектът ще се види най-рано през 2024 година. Догодина ще могат да бъдат доставени и самолетите F-16.

Тези притеснения се потвърждават и от президентския дебат в републиканската партия, който подсказва растящото нежелание на партията дабъдат предоставени оръжия за Киев, допълва още Bloomberg.

От началото на юли Украйна постигна няколко тактически победи, но няма сериозен напредък, смятат американските анализатори. В същото време обаче украинските военни се сблъскват с широки минни полета и три линии на отбрана на фронта.

Ген. Марк Мили, началник Щабовете на обединените сили на САЩ, пък коментари пред изданието Al-Mamlaka от Йордания, че Украйна е преминала през първата и най-укрепена защитна линия на руската отбрана в Запорожка област. Според източници на The Wall Street Journal украинският главнокомандващ ген. Валерий Залужни е уведомил своите американски колеги, че Украйна е близо до пробив. Изданието посочва, че Залужни е заявил, че не разбират конфликта. "Това не е битка с бунтовници. Това е Курск", е казал той.

Ген. Залужни визира най-мащабната битка през Втората световна война, която е и една от най.големите танкови битки в света. В нея участват над 8000 танка и самоходни артилерийски установки, както и почти 4500 самолета. Битката продължава 50 дни, а в нея участват към 3 млн. войници.

Bloomberg отбелязва, че надеждите на Русия са именно такива - западните съюзници да се уморят от войната в Украйна и да оттеглят подкрепата си. След смъртта на Евгений Пригожин руският президент Владимир Путин се завърна на вътрешната сцена и държи нещата под контрол, смятат още анализаторите.

На Запад се надяваха на бърз напредък, благодарение на танковете и бронираните машини. Но без достатъчна подкрепа от въздуха, украинците се сблъскаха тежко с първите защитни линии. Киев обаче промени тактиката си  и вече прилага "прочистване" на позиции в дълбочина, както и малки десантни групи, които пробиват защитите.

Преди ден украинският президент Володимир зеленски коментира по време на брифинг, че често украинските военни напредват пеша. Той обясни това с широките минни полета и дефицитната бронирана техника. Това обаче означава и по-бавен напредък, защото освен опазване на техниката, командирите пазят и своите подчинени.

Британски висши чиновници коментират пред Bloomberg, че от началото на годината Русия е изпратила на фронта 230 хил. войници, а плановете са били за 400 хил. Това ограничава защитните действия. Въпреки това на този етап няма недостиг на защитници, както и има достатъчно муниции от различен вид.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 8
zelka007
преди 8 месеца
lol ... lel ... lal ... ей сега се загледах , рашибозука е средоточил около Роботине 18 (осемнадесет) полка и бригади !!!!! десантни , механизирани , морска пехота , козоебите от ахмат-изток ... и бременните украинки ги шамаросват на длъж и на шир ... бавно но за сметка на това неотклонно ... гледах кадри от изтеглянето на крилото , дето се е откъснало от самальота на диригента . няма следи от взрив , но има следи от шрапнели , а на тази височина дето е фъркал , може да са само от ПВО ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 8
OHЯ
преди 8 месеца
И все по-зле ще става за робското племе населяващо тайгата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 10
evlogi
преди 8 месеца
До: Импeраторът Да, мислил съм си го и това да.Но не мисля,че е много правилно, макар че в голямата игра чувствата не играят роля.Пък що се отнася до началника:Путин няма достатъчно чест и доблест , нито смелост да признае че е сгрешил.Същото като оня с мустачките преди 80 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 13
Импeраторът
преди 8 месеца
До: evlogi нямат нужда от бърза победа - с всеки ден рашистите са по-унижени и по-слаби ... за съжаление сметката я плащат украинците :-/ най-умния ход на Путин беше да си признае грешката и да спре, но вече са затънали стабилно и връщане назад няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 7
evlogi
преди 8 месеца
Ми Щатите ако искаха бърза контраофанзива, да бяха отпуснали по с време повече модерни оръжия, а не да ги църкаха на час по лъжичка и едва и едва с клизма...Колко време се моткатаха първо с танковете, после с ПВО, после със самолетите.То не може хем вълкът да е сит и агнето да е цяло.Украйна да пробие бързо, *** нас да не намесва много много...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 13
Nuclear man
преди 8 месеца
Гладна ватенка на спряла помощ се надява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 16
zelka007
преди 8 месеца
украинците са влезнали днес (или най-вероятно вчера , но става известно днес) в Новопрокопивка , това е след Роботине ... и вече обстрелват гр.Токмак с артилерия ... голем бой ядът рашибозуците пред Вербово ... смачкат ли ги там първата им отбранителна линия на този фронт се разпада окончателно в участък с дължина 10км ... скоростта с която разминират е впечатлителна , германците са обещали още разминиращи машини и 100 leoparda ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: cyclop Гpyйо слабоумен, ако САЩ бяха във война с пPaccията, отдавна да е свършила. И последната ви опорка - митът за силната армия отиде у кофата. Не се ли виждате кви сте *** бе, демотивирани алкохолици, държани с шамари и заплахи по окопите, бягащи при първия идобен случай, единственото което ви държи засега е бройката на изпратените пияници и дъртит тенекии. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 22
cyclop
преди 8 месеца
Чакай да събудим политкомисарчетата - абе що европа и саш са във война с русия на територията на украйна, че вече забравих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още