IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна: Русия прави ограда от потопени кораби около Кримския мост

Целта е защита от морски дронове, смятат от украинското военно разузнаване

15:30 | 23.08.23 г. 1
Пораженията по Кримския мост след атаката с дронове.Снимка: Bloomberg LP
Пораженията по Кримския мост след атаката с дронове.Снимка: Bloomberg LP

Русия пробва нова защитна тактика за Кримския мост - потапя кораби около основите му, за да го защити от морски дронове. Това сочат данни на украинското военно разузнаване (ГУР). Според тях руските военни в момента потапят втори кораб край съоръжението, а плановете са да бъдат използвани поне още четири такива кораба. Между тях и колоните на моста ще бъдат добавени още защитни съоръжения.

Мостът, който е единствената сухопътна връзка между Крим и континенталната част на Русия, беше пуснат в експлоатация (за автомобилно движение) през 2018 година. Дължината му е 18 километра и това е най-дългият мост в Европа. Стойността му се изчислява на повече от 3 млрд. долара. В края на 2019 година беше пуснато и железопътното трасе на съоръжението.

В последните месеци Кримският мост беше атакуван на два пъти, което доведе до временно частично затваряне на съоръжението. В началото на октомври 2022 година беше взривен микробус с експлозиви, който преминаваше през съоръжението. В средата на юли 2023 година пък част от едното платно беше разрушено от морски дронове и ремонтните работи още продължават. Очаква се те да приключат напълно към началото на ноември.

След втория удар руският експерт по сигурността Валентин Селиванов коментира пред "Известия", че мерките за сигурност трябва да се повишат и препоръча изграждането на защитни съоръжения и повече кораби и катери, които да патрулират около моста. Той посочи още, че района около моста трябва да бъде добре осветен през нощта, за да се виждат по-добре обектите, насочени към него.

Кримският мост е важна артерия за доставки на военна техника, сочат данни и на британското военно разузнаване. Снабдяването минава през жп линията на моста, а част от машините минават и на собствен ход по моста. Заради значението на инфраструктурата руските военни поискаха приоритетна защита на моста. Движението по моста се ограничава периодично със съобщенията за дронове, летящи към Крим.

В началото на август украинските военни повредиха част от Чонхарския мост и Хеническия мост, които свързват Крим с Херсонска област. Така руснаците в момента могат да използват само един маршрут за доставки в тази част от фронтовата линия, който обаче е по-дълъг - през Армянск.

Според британското военно разузнаване в момента руските военни опитват да възстановят мостовите съоръжения, но повредите са сериозни и едва ли биха издържали тежка военна техника, допълват от Министерството на отбраната в своя публикация в социалната медия Х.

Трафикът от и към Крим е допълнително затруднен, след като руските институции насърчиха почивките на острова. След затварянето на моста властите предложиха и маршрут, преминаващ в близост до зоните с активни бойни действия за хилядите туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 23.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
penkiler1415
преди 8 месеца
Като гледа нивото на коментарите, дали инвестор разбира колко абсурдно е заглавието?? 18 километров мост не се защитава с потопени кораби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още