IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна отпразнува Деня на независимостта със серии от удари по Крим

Украинските военни приближават втората линия на отбрана в южния фронт

08:05 | 25.08.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Със серии от удари по руски позиции в Крим Украйна отпразнува 32-а годишнина от обявяването на своята независимост. На същата дата страната отбеляза и 18 месеца от началото на пълномащабната войната, която започна Русия на нейна територия.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за атака с 42 дрона към окупирания полуостров в сутрешните часове на 25 август. Девет от тях са унищожени със системите за противовъздушна отбрана (ПВО), а останалите са обезвредени с радиоелектронно оръжие, без да достигнат целта си. В социалните мрежи жители на Крим съобщават за серии от взривове, а назначеният от Русия управител на Севастопол Михаил Развожаев първоначално коментира, че става въпрос за учебна стрелба. По-късно той уточнява, че има свалени дронове, но не и повредена гражданска инфраструктура в Севастопол.

От военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщиха в своя канал в Telegram за десант в ранните часове на 24 август, при който техни служители с лодки са извършили операция на територията на Крим - край населените места Оленивка и Маяк. Целта на десантчиците не се уточнява, но украинското знаме отново се развява на окупирания от 2014 година полуостров, показват  още кадри, разпространени от ГУР. Операцията потвърди и украинският президент Володимир Зеленски по време на брифинг в Киев.

"Рано е да говорим за освобождаването на Крим. Очаквам пълен доклад от ген. (Кирило - б.р.) Буданов, но да, това са нашите момчета", отговори той на въпрос за операцията. Целта е постигната, жертви от украинска страна няма и това е добра новина, допълни още Зеленски, без да дава повече подробности за нощния десант.

На 23 август украинските военни съобщиха за унищожена ракетна система С-400 - една от последните разработки на руския военно-промишлен комплекс и противокорабен комплекс "Оникс". В последните седмици ракети "Оникс" и С-300/С-400 са използвани за обстрел на Одеса и южните части на Украйна. Те са трудни за унищожаване от противовъздушните системи, защото летят ниско и бързо.

Според разследващия опозиционен журналист Юрий Бутусов комплексът С-400 е унищожен с крилата ракета "Нептун".

В интервю за "Свободна Европа" ръководителят на ГУР Кирило Буданов коментира, че Украйна вече има възможност да достигне до всяка точка на Крим, а освобождението на полуострова е невъзможно без бойни действия. Той коментира още и скорошните удари по руски летища, при които са унищожени два стратегически бомбардировача Ту-22, а други два са повредени сериозно. Русия имаше 31 оперативни стратегически бомбардировача Ту-22, а сега - 27, казва още генералът.

Нови атаки и в Русия

Министерството на отбраната на Русия съобщава в своя канал в Telegram и за унищожена ракета С-200 над Калужска област. През миналото денонощие е имало още атака с дрон в района, както и над Брянска област. От ведомството уточняват, че ракетите и дроновете са унищожени от системите за ПВО. Руски военни наблюдатели споделят, че дронът, унищожен над Калужка област, е бил насочен към летище "Шайковка", където преди няколко дни бяха унищожени или сериозно повредени два Ту-22.

Норвегия ще даде самолети F-16, САЩ и Португалия  ще обучават пилоти

Още една държава съобщи, че дава свои самолети F-16 на Украйна - на първо време ще бъдат осигурени два, на които да се обучават украинските пилоти. Норвегия има още ненужни самолети F-16 и ще бъде обсъдено какво ще прави с тях, коментира премиерът Йонас Гар Стьоре в съвместна пресконференция с Володимир Зеленски в Киев. Двамата уточниха, че Осло ще предостави още системи за ПВО и муниции за тях.

По време на посещение в Киев португалският президент Марселу Рибелу ди Соза съобщи, че страната му ще предложи обучение на украински пилоти и инженери за F-16. Пентагонът също потвърди, че част от украинските пилоти на F-16 ще се обучават в САЩ. Курсовете ще започнат през октомври и ще се проведат в Тусон, Аризона.

Украйна ще получи бойни самолети, като засега има обещани доставки от Нидерландия (до 42 самолета) и Дания (19), след като приключи обучението на пилотите.

Украйна приближи втората линия на отбраната на южния фронт

Руските военни кореспонденти съобщават за пробив в Запорожка област и определят ситуацията като "критична" за фронта. Преди ден украинските военни показаха видео с развят украински флаг в Роботине, а геолокализирани кадри потвърждават напредък към Върбове и в южните части на Роботине, пише Институтът за изучаване на войната (ISW) в обзора си за 547-я ден от началото на пълномащабната война.

Руските военни наблюдатели посочват, че надеждите им са, че позициите им в Запорожка област да издържат и да бъде осъществен пробив в източно направление. Същите са плановете и на Киев, ако се съди по коментар на президента Зеленски. Според него усилията на Въоръжените сили на Украйна са разпределени, за да не бъде допуснато пренасочване на военни части на юг, а освен това пробив в района около Купянск, Лиман, Маринка, Бахмут и Авдиевка може да доведе до прерязване на фронтовата линия там и превземане не само на Донбас, но и на Харков.

ISW съобщава за предислоциране на 7-а десантна дивизия, разположена в Херсонска област, и части от нея се насочва към Запорожка и Донецка област.

От Генералния щаб на ВСУ съобщават за 35 бойни сблъсъка през изминалото денонощие.

В сутрешните часове имаше съобщения за удари срещу Одеса. От ВВС на Украйна съобщават, че са изстреляни четири ракети - две Х-59 и две "Калибър", и всички са били унищожени от ПВО. Боен дрон е бил свален над Днипро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 той го е написал за парада по случай деня на "победата" ... пак си се объркал, глууупако! Къв беше.... а къв стана! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Tikva007
преди 8 месеца
Да, днес украйна си организира шумно тържество за 32-рия си рожден ден. Великият Джон Стайнбек, в шедьовъра си *Улица консервна*, е написал за подобни шумни, показни празненства следното: *Никой досега не е изучавал психологията на едно замиращо празненство. Колкото и да е бясно, кресливо и кипящо, обзема го треска, настъпва тишина и тогаз то бързо-бързо свършва гостите си разотиват, заспиват или пък се замъкват другаде, на друго празненство, и оставят зад гърба си един мъртвец. *
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
zelka007
преди 8 месеца
мдааа ... украинците изравняват линията на съприкосновение , а рашибозуците заемат по-удобни позиции в задни траншеи ... всичко върви по план ... :))) ... форумните копейкопоклонници да вдигнат малко гребена , един striker сте ударили оня ден с дрон ... брои се ... да не сте капо като отстъпвате ... организирано засега ... що викнахте полиция да ви пази снощи ?! 50 възрожденеца изкарани от санаториуми за ментално лечение и 200 полицаи да ги пазят ... сгъвайте палатките , щото фадромите идат !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още