IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес средата в България се влошава, алармира германският бизнес

Камарата на немския бизнес представи най-лошите резултати в годишната си анкета от старта на допитването през 2005 г.

14:27 | 03.04.12 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Митко Василев представя неблагоприятните резултати. Снимка:&nbsp;ГБИТК</p>

Д-р Митко Василев представя неблагоприятните резултати. Снимка: ГБИТК

Цели 40% от  германските и българските фирми, членове на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), определят актуалната икономическа ситуация  като по-скоро неблагоприятна. Едва 12% от запитаните дават положителна оценка за нея, показват данни от публикуваната днес анкета.

„Това са най-лошите резултати в годишната анкета, откакто камарата започна да я изготвя през 2005 г.“, заяви за Investor.bg д-р Митко Василев, управител на организацията.

В много области инвеститорите все още виждат необходимост от вземане на мерки. Според тях към слабостите на България се числят недостатъчно ефективната държавна администрация, липсата на правна сигурност и прозрачност при обществените поръчки.

Интересен факт е, че тази оценка не се е променяла от 2005 година, когато анкетата на ГБИТК е проведена за първи път.

41% от анкетираните са на мнение, че все още липсват адекватни мерки срещу корупцията в държавата. Тук оценката на фирмите се е понижила от „добър“ (3,7) през изминалата година на „среден“ (3) през 2012 г. Лек напредък се наблюдава според анкетираните при инфраструктурата. Ускореното изграждане на  автомагистрали от настоящото правителство се е отразило върху оценката на фирмите. Тази година тя се е повишила от „добър“ (3,5) на „добър“ (3,7). 

Тревожен е и фактът, че делът на фирмите, които биха избрали друга държава, ако трябваше да избират отново място за инвестиции, се е повишил. 35% от компаниите не биха инвестирали отново в България. През 2011 г. такива са били 21,5 % от запитаните.

Повечето анкетирани фирми са на мнение, че няма да се наблюдава съществена промяна по отношение на прогнозните очаквания за 2012 г. 23% от участниците смятат, че ще има подобрение на конюнктурата през следващите месеци, а 27% са дори склонни да мислят, че икономическата обстановка ще се влоши.

По-оптимистично са настроени фирмите спрямо развитието на собствения бизнес. 59% от анкетираните очакват през тази година повишаване на оборота, а 39% от компаниите планират да вложат повече инвестиции. Все пак има и добра новина за работния пазар: 39% от запитаните ще назначат през 2012 г. повече служители в сравнение с предходната година. Едва 15% от фирмите имат намерение да съкратят персонал.

През 2011 г. страната ни регистрира отрицателен ръст на преките инвестиции от Германия в размер на минус 85 млн. евро. За сравнение – пиковата година за германски инвестиции бе 2008-а, когато германски инвеститори вложиха в България над 800 млн. евро.

Общата акумулирана сума на вложенията от федералната република от 2000 г. насам е 1,8 мрлд. евро.

Стокообменът между Германия и България за 2011 г. е достигнал рекордните 4,5 млрд. евро, добави още д-р Василев. За последно през 2008 год. беше достигнат рекорда от 4 млрд. евро. В сравнение с предходната година външнотърговският оборот се е покачил с 14 %.

Чувствително се е увеличил износът на страната ни към Германия, като за последните десет години същият се е утроил и през 2011 г. е достигнал 2,1 млрд. eвро (+ 21% в сравнение с 2010 г.). Най-голям принос има медта, като германската компания Aurubis е най-големият износител. Увеличение се наблюдава и при вноса ни от Германия като за изминалата година той е достигнал 2,4 млрд. eвро (+8,5 % в сравнение с 2010 г.).

В онлайн анкетата на ГБИТК участие са взели общо 84 фирми, от които 41% предлагат услуги, 19% са производители и 26% са търговски предприятия. 4% са заети в строителния сектор,  а 10% - в областите енергетика и водоснабдяване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
totovdbg
преди 12 години
Родих се в криза.Живях в криза. ЖИВЕЯ ВСЕ ОЩЕ В КРИЗА.Какво ще правя ако я няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
CGY
преди 12 години
За мен има един основен проблем, от който се скапва всичко. Няма никакво върховенство на закона и защитата на частната собственост е само на хартия. Няма и свободен пазар. Всеки решил да започне бизнес се изправя пред корупция, мутренски рекет, чиновническа немарливост, нелоялни конкуренти и контрагенти и др. български реалности. Всички по тази верига са свикнали да не носят отговорност, което е пагубно за цялата система! В тази ситуация един предприемчив човек, с идеи как да вложи и управлява парите си (или нечии други), след като пресметне рисковете, съвсем логично би играл пас... Аз също с отвращение отделям всяка стотинка, отиваща за данък към пробитата държава, но скатаването няма да реши проблемите по никакъв начин! Ако искаме нещата да се подобрят, не е зле да почнем от себе си, а след това гонене до дупка на всякакви ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Ами явно с теб имаме наблюдения върху различни фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Бизнес средата не е важно. Българите ги няма. А цоциално слабите етноси се множат. На политиците не им дреме, защото са наемници. Имат си хляб, сирене и лой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
не се бъзикам относно сивия сектор аз гледам да облек4авам хората както мога и на каквото ниво мога...за мене не е нормално 4овек произвел ракия да плаща налог на депутатите заради труда си това е пълен абсурд...държавата като иска да си пълни бюджета да си върне големи стратеги4ески отрасли и да си ги стопанисва да изгражда нови големи обекти и отрасли а не да ми слага касов апарат на бабата с магданоза и копъра на женския пазар или да ги гони 4е не били имали разрешение да продават та по този на4ин те обри4ат хората на сигурна смърт, което е и целта на управниците за да изпълнят плана спуснат от америка и зорко наблюдаван от генерал губернатора ........и не слу4айно сега така ще станат нещата 4е шистовия газ ше се добива от шеврон защото от америка навреха бг в ъгъла и така ще направят 4е да нямаме други изход......а другия изход ще е да нахраним звяра шеврон не с пари а с полезните си изкопаеми а ние пак ще казваме в магазина о не не искаме отрби4ка 4е стува 10 стинки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Големият проблем на българския бизнес е че е системно декапитализиран от своите собственици . Всеки лев който се печелеше се материализираше във къщи , вили , джипове , любовници и прочие . Кризата завари фирмите с много малко резерви . Но също така е факт че средата се влошава - не мисля че България може да и се противопостави , по скоро влошаването на средата е в резултат на малоумната политика за намаляване на бюджетните разходи на всяка цена . Все пак има разлика дали се намаляват разходите на България и Естония и това дали се намаляват на Италия и Испания . Със сигурност така няма да можем да излезем от кризата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Ти къде го чукаш, то къде се пука... Говоря за това, че дори да може да отдели 900 лв за работник, той му плаща 300, щото все някой ще се намери да му работи... И иска някой да му купува произведенията. Разбра ли ме или ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
бате, ти се бъзикаш но много хора, особено извън столицата сме страшно притеснени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
И още нещо - прав си :) просто нещо разчуствах :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
ама естествено сивата икономика аз само натам се целя и толерирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още