IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът за газовата връзка между България и Турция ще е готов през май

Турският посланик отрече горивото по междусистемната газова връзка да бъде по-скъпо

15:03 | 03.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Докладът за газовата връзка между България и Турция ще е готов през май

В момента техническите проучвания за газовата връзка между България и Турция продължават. Докладът за техния напредък трябва да бъде готов през месец май, съобщи БТА.

Това каза в Русе посланикът на Турция у нас Исмаил Арамаз.  В крайдунавския град той се срещна с областния управител Стефко Бурджиев и кмета Пламен Стоилов. 

Посланикът обясни, че по искане на българската страна по този тръбопровод ще има газ и в двете посоки (реверсивна връзка). Арамаз отрече горивото да бъде по-скъпо, тъй като "наличието на допълнителна връзка означава да се осъществява допълнително гориво, което ще увеличи алтернативите пред нас".

"Между Азербайджан и Турция се предвижда да има тръбопровод, който ще стигне до Капитан Андреево. Занапред може би ще можем да включим тюркменски газ и гориво от Северен Ирак", обясни още Арамаз.

На журналистически въпрос кога ще бъде осъществен проектът, Арамаз отговори само, „премиерите на двете страни поискаха бърз напредък в това отношение и след като е налице тяхната политическа воля, смятам, че реализирането на газовата връзка няма да закъснее".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още