IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Турция се споразумяха за газовата връзка

Сроковете за изграждането й ще станат ясни до края на май, когато в София се очаква турският премиер Реджеп Ердоган

21:50 | 20.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Двамата премиери в началото на визитата. Снимка: МС</p>

Двамата премиери в началото на визитата. Снимка: МС

България и Турция подписаха споразумение за изграждането на газова връзка между двете страни.„Ще изградим интерконекторната връзка за диверсификация с Турция", заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с турския си колега Реджеп Ердоган, цитиран от БНР.

„Това става с личния ангажимент на премиера на Турция, за което му благодаря. Това е говорено от години, сега става възможно, благодарение на политическата воля на премиера на Турция", още каза Бойко Борисов. Подробностите около споразумението ще бъдат уточнени през май, съобщи още премиерът.

В края на май се очаква премиерът на Турция Ердоган да дойде в България и тогавада да има съвместна среща и с катарския премиер. Дотогава икономическите министри трябва да обсъдят сроковете.

Предвижда се връзката да е с дължина около 80 км. и да свързва пункт в Източна Тракия (Турция) и Хасково. Тръбата между двете страни ще е с капацитет от 1 до 3 млрд. куб. м. газ годишно. Тя би била алтернатива за България на газовите доставки от Русия. Вече има и предварително споразумение с Баку за поне един милиард кубични метра газ годишно.

Неизградените колектори с Турция бяха един от мотивите на Борисов да смени досегашия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

На заседанието днес беше подписана и Спогодба за организацията на международна железопътна фериботна връзка между пристанищата на двете страни, имащи железопътна връзка. Двамата министри Ивайло Московски и турският му колега Бинали Йълдъръм подписаха и документ за сътрудничество в областта на електронното правителство.

Министърът на културата Вежди Рашидов и турският министър на културата и туризма Ертугрул Гюнай също подписаха меморандум - за създаване на културни центрове в двете страни. Предвижда се българският да бъде в Истанбул, а турският – в София. Културните центрове ще имат статут на държавни културни институти по смисъла на законодателството на всяка една от страните. Двамата министри подписаха и програма за сътрудничество между двете правителства в областта на опазването на недвижимото културно наследство.

Досега министрите от кабинета "Борисов" са провеждали съвместни заседания със своите колеги от правителствата на Румъния и Гърция, припомня БНТ.

Още новини за страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още