IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще компенсират земеделски производители заради молеца по доматите

Предстои фонд "Земеделие" да уточни в какъв размер ще бъде помощта

17:37 | 04.04.12 г.
Ще компенсират земеделски производители заради молеца по доматите

Българските земеделски производители ще бъдат компенсирани заради щетите от миниращия молец по доматите, съобщиха от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

От ведомството уточняват, че Европейската комисия (ЕК) е одобрила схема за държавна помощ, със средствата по която ще бъдат компенсирани разходите на стопаните за изпълнение на мерките от националната програма за растителна защита и контрол на вредителя.

Размерът на средствата, които ще бъдат отпуснати, предстои да бъде гласуван на заседание на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“, съобщиха за Investor.bg от пресцентъра на земеделското министерство.

МЗХ припомня, че доматеният миниращ молец беше установен през 2011 г. на територията на 21 области в България. За първи път обаче вредителят беше открит през 2009 г. при домати внос от Гърция, а в последствие се разпространи и в редица български оранжерии и зеленчукови полета.

От земеделското министерство съобщиха още, че Еврокомисията е одобрила още една схема за държавна помощ за България. Схемата ще се прилага за малки и средни предприятия от животновъдството, както и за регистрирани земеделски производители, които искат да участват в изложението по овцевъдство във Велико Търново.

Предвижда се да се финансира до 70% от таксата за участие на животно в изложението. Условието е стопаните да спазват развъдната програма на животните и да притежават сертификат за породата им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още