fallback

Борисов: България има залежи на газ, които до година и половина могат да се използват

Производството на ток може да достигне 12-13 хил. мегаватчаса през 2020 г. при 10 хиляди мегавата сега

09:53 | 09.04.12 г. 19

България няма да възстанови технологията за добив на шистов газ поради недоказаната й безопасност, но съм оптимист, че страната разполага със залежи на конвенционален газ, които до година и половина могат да започнат да се използват. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов в интервю за bTV, представяйки енергийната политика на кабинета след отказа от втората ядрена централа в Белене и търсенето на алтернативни източници на горива.

Борисов обясни, че проучванията на конвенционален газ трябва много бързо да бъдат възстановени, затова очаква парламентът да коригира забраната, с която покрай технологията за шистов добив на практика бяха блокирани проучванията и на всички останали залежи.

„Обещал съм на министъра на икономиката Делян Добрев да не обявявам подробности около газовите залежи, но те са значителни и ще бъдат от съществено значение за енергийната независимост на страната”, поясни още премиерът.

По повод критиките на опозицията, че с отказа от втората ядрена централа в Белене след 7-8 години ще се наложи страната да внася ток отвън, Борисов обясни, че плановете на правителството са дори да увеличи сегашното производство.

Ако в момента вътрешното потребление на електроенергия е 5 хиляди мегавата, то производството почти достига 10 хиляди мегавата. Кабинетът ускорява работата по изграждане на 7-и реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като решението за този проект ще бъде взето на предстоящото правителствено заседание в сряда, обясни Борисов.

Според премиера страната ще постигне договореност за удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на централата, а след изграждането и на седмия блок, което според него ще стане до 6 - 7 години, годишно ще бъдат произвеждани по 11 200 мегавата. 

Като се добавят и мощностите в "Марица Изток" и каскада "Горна Арда", по която започва де се работи от следващата година, капацитетът ще достигне 11 700 мегаватчаса. Заедно с включването на зелената енергия от соларните и ветроенергийните паркове прогнозите на кабинета са годишното производство да достигне 13-14 хиляди мегавата.

"Дотогава очакваме да бъдат въвдени и енергийно-ефективните технологии, които ще намалят вътрешното потребление на енергия до 4 хиляди мегавата", обясни още Борисов. Според експертните прогнози по този начин страната не само че няма да внася ток отвън, а и ще произвежда почти три пъти повече енергия от необходимото.

На въпроса защо са се провалили преговорите с ръководството на "Лукойл", което предлагаше мерки срещу поредното поскъпване на горивата, Борисов обясни, че предложенията им са били неефективни, защото са водели до минимално поевтинявана от 3-4 стотинки за литър.

Борисов не се ангажира с прогнази за бъдещите цени, тъй като световните котировки на петрола са обвъзрани със ситуацията в Иран и опасността от война в региона.

Премиерът обясни още, че кабинетът няма да промени решението си за въвеждането на забраната за тютюнопушене на обеществени места и тя ще влезе в сила от първи юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
fallback