IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специална комисия ще преразгледа мораториума върху добива на шистов газ*

Еколози се опасяват от лобистки натиск за възстановяване на търсенето на шистов газ у нас

15:49 | 04.04.12 г. 4
Специална комисия ще преразгледа мораториума върху добива на шистов газ*

Парламентът прие да бъде създадена временна комисия, която да преразгледа наложения мораториум върху добива на шистов газ в България, предаде БТА.

В продължение на два месеца комисията ще проучва, анализира и обсъжда „добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда“.

Председател на комисията е Диан Червенкондев от ГЕРБ, а членове са колегите му Доброслав Димитров, Светлин Танчев, Димитър Лазаров, Недялко Славов и Иван Божилов, представителите на ДПС Искра Михайлова и Рамадан Аталай, от Атака – Деница Гаджева, от Коалиция за България -  Петър Курумбашев и Кирил Добрев, от Синята коалиция – Иван Иванов, и от независимите депутати – Марио Тагарински.

Според Петко Ковачев от „Зелените“ създаването на комисията е в резултат на лобистки натиск да се възстанови търсенето на шистов газ у нас. Той посочи пред Investor.bg, че ако депутатите си свършат работата коректно, те ще стигнат до извода, че не е добре да се рискува с добива на шистов газ.

Председателят на гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ Мариана Христова коментира за Investor.bg, че има нагласа да се правят промени в мораториума, както и че такива комисии обикновено взимат политически решения.

Според нея, ако правителството действително цели да вземе мотивирано решение за проучването и добива на шистов газ, то трябваше да бъде създадена научна комисия, в която да участват представители и на обществеността.

Докато в България се водят псевдодискусии за разработването на шистовите находища, в чужбина все повече се откриват нарушения и увреждания и се налагат забрани на сондажите. Христова посочи като пример Австрия, чието правителство наскоро е забранило на OMV да проучва за шистов газ след 10-дневни консултации с различни експерти.

В германската провинция Северен Рейн-Вестфалия също е въведена забрана, каза Мариана Христова. Местните власти дори са изпаднали в спор с Полша заради близките отстояния от границата на полските сондажи.

Тя припомни, че наскоро беше обявено, че капацитетът на находищата от шистов газ в Полша не е оправдал очакванията. Exxon Mobil се отказа да добива суровината, тъй като разработването на шистите е търговски неизгодно. Освен по-малките количества газ се е оказало, че самите „джобове“ са твърди и дълбоки, което би оскъпило процеса на добиване на суровината.

Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
darizad
преди 12 години
Ами те канадците защото са по-*** от нас : http://***.bg/view_article.php?article_id=881057
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Isumu
преди 12 години
Еколозите да осигурят пари и работа на хората, пък после да опяват за газа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Tony
преди 12 години
После ще шреразгледа и белене! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
ABBA
преди 12 години
И комисията ще започне работа с поклон и славословие към губернатора Уорлик, "пророка" на Big Brother..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още