IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа е разделена по въпроса за шистовия газ

Докато в България технологията е забранена, Полша активно подкрепя инвестициите в тази област

12:03 | 22.03.12 г. 2
Източна Европа е разделена по въпроса за шистовия газ

Потенциално богати на шистов газ, страните от Източна Европа са разделени по въпроса за експлоатацията на този нов източник за добив на синьо гориво от земните недра. Докато в Полша спорната техника се радва на безрезервна обществена подкрепа, то в България технологията беше забранена, се посочва в анализ на европейски агенции, цитирани от БТА.

Хидравличното разбиване (фракинг) се състои в инжектиране в земните недра на огромни количества вода, смесена с пясък и химически добавки, за да се извлича газът.

Три четвърти от поляците подкрепят проектите за разработка на шистов газ. Според доклад на Националния геоложки институт (НГИ) страната разполага с разработваеми залежи, оценявани на близо 1,920 трилиона куб. метра, което поставя Полша на трето място в Европа след Норвегия и Холандия по капацитет на газовите залежи.

Варшава вече е сключила стотина концесионни договора за проучване, включително и с енергийни гиганти като „Шеврон“ (Chevron), „Ексън Мобил“ (Exxon Mobil) и „Коноко Филипс“ (ConocoPhillips).

В Румъния „Шеврон“ разполага с две концесии. В сектора работят и канадската компания „Стърлинг рисърсис“ Sterling Resources) и унгарската „Мол“ (Mol).

В Чехия британските компании „Хътън енерджи“ (Hutton Energy) и „Куадрила“ (Cuadrilla) получиха разрешителни за провеждане на тестове, но министърът на промишлеността Мартин Куба е скептичен по отношение на обема на залежите.

България от своя страна забрани през януари хидравличното разбиване, с което блокира  процедурата за проучване от страна на Шеврон, мотивирайки се с "недостатъчно данни, гарантиращи опазването на околната среда".

Хиляди българи демонстрираха срещу технологията за добив, изразявайки опасенията си, че земите и подпочвените води могат да бъдат отровени. Румънският геолог Михай Сарамет от университета в град Яш сподели част от тези безпокойства, позовавайки се на опасността от предизвикване на земетресение заради разместване на подземните пластове. Ученият обаче обясни, че с развитието на технологията този проблем е отстраним.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Начинът вече е измислен, трябва да се развие оборудването, за което се иска работа и известни ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Какво лошо има да изчакаме 5-10 години да се измисли някой по-добра технология и тогава да си разработим залежите???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Брей, тея поляци явно не са патриоти ... или там руското лоби е доста по-слабо и дори екотерористите там бягат от неговото финансиране ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още