IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ни разреши да затегнем контрола за проучване на шистов газ

Властите могат да изискват и екооценка за издаването на разрешително за проучване, смята Еврокомисията

17:12 | 20.12.11 г.
ЕК ни разреши да затегнем контрола за проучване на шистов газ

Европейската комисия (ЕК) е разрешила на България да прилага оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) и към проучванията за шистов газ, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В момента българското законодателство изисква при издаване на разрешение за проучване да се прави оценка за съвместимост със закона за биологичното разнообразие и закона за водите.

От ЕК смятат, че неконвенционални въглеводородни проекти за добив, в които влизат и дълбоките сондажи за проучване, попадат в директивата за оценката върху въздействието на околната среда.

От Брюксел са изпратили насоки за приложението на екологичното законодателство за подобни неконвенционални проекти до всички държави-членки, посочват още от екоминистерството.

През ноември ведомството поиска тълкувателно решение от ЕК дали процедурата по ОВОС може да се прилага за проучването за шистов газ. Тогава министърът на околната среда Нона Караджова заяви, че заложените в българското законодателство процедури са достатъчни, но въпреки това България ще поиска разрешение да прилага и оценката за въздействие върху околната среда.

Още в средата на миналата година американският посланик в страната ни Джеймс Уорлик представи плановете на Chevron за добив на шистов газ в България. Компанията предложи на страната 30 млн. евро след сключването на договор за проучване и добив на алтернативното гориво, залежите от което според предварителните оценки на компанията са между 300 милиарда и 1 трилион куб. м.

В средата на юни т. г. Министерският съвет разреши на Chevron да проучи залежите в участък от 5 хил. кв. м. в Североизточна България.

Властите, учени и еколози се разделиха в мненията си за безопасността на проучването и добива на шистов газ.

Природозащитниците настояват, че технологията, по която ще се правят добивите, е опасна за околната среда. Геолози пък твърдят, че заради особеностите на българската територия, разположението на отделните земни пластове и при пълното спазване на технологията добивът на шистов газ у нас е безопасен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още