IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени в закон може да блокират строителството на пречиствателни станции по морето

Кметовете от южните общини се обявиха срещу поправките в Закона за устройството на черноморското крайбрежие

15:32 | 17.04.12 г.
Промени в закон може да блокират строителството на пречиствателни станции по морето

Строителството на пречиствателните станции, дълбоководното заустване на отпадните води и брегоукрепването ще бъдат блокирани, ако се приемат поправките в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, които налагат тотална забрана на строителството върху пясъчната ивица и 100-метровата зона от плажовете.

За това предупреди кметът на Созопол Панайот Рейзи на нарочна пресконференция, свикана днес от кметовете на общините по Южното Черноморие, предаде БТА.

Ако поправките бъдат приети, ще бъдат изгонени и малкото инвеститори по крайбрежието, това ще се отрази негативно и на  общинските приходи, поясни още созополският кмет.

Според Рейзи и сега в закона са заложени разпоредби, които ограничават строителството в най-търсените от инвеститорите зони по крайбрежието.

Законовите изменения предвиждат още схемите за преместваемите обекти да станат част от подробните устройствени планове, които на свой ред трябва да бъдат приведени в съответствие с общите устройствени планове на черноморските общини. Според Рейзи това би затруднило приемането на общите планове, чието разработване и без това се бави от години.

Срещу промените в закона се обявиха още кметовете на Царево, Поморие, Приморско и Несебър.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството посочиха, че се въздържат от коментар, докато не получат официалната позиция на кметовете.

Поправките в закона бяха представени в края на февруари и с тях се предвижда в 100-метровата зона от крайбрежието да се изграждат само паркове и обекти за спортни и културни дейности с ограничена площ.

Общините трябва да предоставят в едногодишен срок от приемането на промените в закона новите подробни устройствени планове с разписаните схеми за преместваемите обекти по плажовете, отдадени на концесия. Капанчетата, които не отговарят на изискванията, ще бъдат премахнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още