IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложиха нови промени срещу презастрояването по Черноморието

Предвиждат се облекчени условия за отдаване на плажовете на концесия и забрана за строеж в стометровата зона от брега

13:25 | 28.02.12 г.
Предложиха нови промени срещу презастрояването по Черноморието

Строителството върху пясъчната ивица и в зона А от черноморското крайбрежие, отстояща на сто метра от плажовете, ще бъде забранено. Това е предвидено в изменението на Закона за устройството на черноморското крайбрежие, който беше представен днес.

В самата зона А могат да се разполагат единствено паркове или обекти за спортни и културни дейности (концертни или театрални сцени и др.), чиято площ не може да надвишава 10% от общата територия на определения парцел в тази зона, поясниха експерти.

В така наречената зона Б, отстояща на два километра от зона А, преместваемите обекти (търговски обекти, кафенета и др.) могат да се разполагат според заложените показания за плътност и интензивност на застрояването, разписани с подробните устройствени планове.

Отделно в поправки към Закона за устройството на територията, които в четвъртък ще се обсъждат в парламентарната комисия по регионално развитие, е разписано, че схемите за преместваемите обекти стават част от подробните устройствени планове, които от своя страна трябва да съответстват на общия устройствен план на общините.

Площта, върху която преместваемите обекти могат да бъдат разположени, ще се определя като процент от общата площ на плажната ивица, гласят още промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие.

Обектите в частните имоти и на територията на хотелите ще се разполагат според изискванията на подробния устройствен план. Забранява се да се разполагат преместваеми обекти по алеите и зелените площи.

В едногодишен срок от приемането на закона общините трябва да изготвят и предоставят за одобрение от регионалното министерство новите схеми за преместваемите обекти.

Всички капанчета, които не отговарят на новите изисквания, ще бъдат премахнати.

Милен Топалов, шеф на дирекция „Концесии“ в министерството на регионалното развитие обясни, че се предвижда също така облекчаването на отдаването на плажовете на концесия. В момента процедурата продължава 8-10 месеца и често не се намират концесионери за някои плажове до началото на летния сезон.

С промени ва закона за черноморското крайбрежие тази процедура ще се съкрати до 4 месеца.

Топалов допълни още, че ще има възможност за изграждане на изкуствени плажове там, където ивицата не е достатъчна. Те ще се изграждат само след задължително отдаване на концесия за строителството върху терените, които са публична държавна собственост.

Топалов допълни, че там, където е необходимо, под плажовете ще се прокарва и подземна инфраструктура за дълбоководно заустване на отпадните води.

От обясненията на Топалов стана ясно, че част от функциите по контрола на концесионерите и наемателите на плажовете ще се прехвърли на областните управители.

Част от приходите от концесии и наеми на плажовете ще се прехвърлят освен на общините и на областните управи. Тези средства ще бъдат задължително изразходвани за благоустрояване на плажовете, за почистването им и за премахване на незаконно строителство.

Марияна Тотева, началник- отдел „Държавна собственост“ в министерството, допълни, че дюните, които се намират върху морския плаж, ще бъдат част от самия плаж. Отдалечените от плажната ивица дюни ще бъдат под контрола на областните управители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още