fallback

Посланикът на Русия съобщи, че сметките за Белене трябва да бъдат изчистени

Въпросът за неустойките, които България дължи на руската страна по проекта, отново излизат на дневен ред

13:38 | 21.04.12 г. 10

„Не очаквам някакви подаръци. Много се съмнявам Русия да се занимава с благотворителност в чист вид. Живеем в сериозен свят, в свят на сериозна конкуренция и конкретни търговски задължения. В духа на добрите отношения е редно да бъдат изчистени нещата около взаимните сметки за Белене“.

Това съобщи посланикът на Русия Юрий Исаков в предаването "Седмицата" на "Дарик" радио по повод решението на българското правителство да спре строежа на АЕЦ „Белене” и евентуалните претенции за неустойки от страна на руската страна.

Повод за думите му станаха публикации в българските медии, че Русия е преглътнала отказа ни от строежа на централата в Белене. 

„Не смятам, че въпросът за Белене в широкия контекст на сътрудничеството между нашите държави в атомната енергетика е затворен. За самата площадка на Белене има сериозни идеи от българската страна за построяване на парогазова централа. Самият проект на ядрена централа е сертифициран, той е жив проект, одобрен от Европейския съюз”, заяви още той.

„Този продукт, който ние предлагаме, е продукт с високи конкурентни свойства и за този продукт винаги ще се намери купувач”, категоричен беше той. 

Посланик Исаков посочи още, че в Русия е създадена специална работна група по енергетика, която има за цел да проследи целия „спектър на перспективите на нашето сътрудничество с акцент върху перспективите на разкриването на потенциала на ядрената енергетика”.

„Тук трябва да се говори и за проекта „Южен поток”, който се реализира сега и има твърда договореност преди 15 ноември да бъде взето инвестиционно решение от страна на българското правителство и през декември да започне строителството”, отбеляза още руският посланик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 11.09.22 г.
fallback