IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шматко: Русия ще настоява за изпълнение на договорните задължения по АЕЦ Белене

Руският министър на енергетиката на този етап не коментира въпроса за евентуални неустойки към България заради отказа от проекта

17:50 | 29.03.12 г. 2
Шматко: Русия ще настоява за изпълнение на договорните задължения по АЕЦ Белене

В преговорите с България по прекратяването на проекта АЕЦ "Белене" Русия ще настоява за изпълнение на договорните задължения. Това заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости.

„Ще формулираме всичките си предложения, изхождайки от строгото спазване на правата и задълженията на страните съгласно съществуващите документи“. Така Шматко е отговорил на въпроса за руската позиция, която ще бъде отстоявана на предстоящите преговори с българската страна за АЕЦ „Белене“, насрочени за утре  с българския министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Сергей Шматко коментира още, че „принципната позиция на Москва е изградена върху ясна правна база за отношенията ни с упълномощената българска структура за строителството на АЕЦ „Белене“ (Националната електрическа компания). Отдавна се работи в това отношение, поръчано ни е и се произвежда оборудването за тази електроцентрала“.

Шматко не коментира дали руската страна ще подаде съдебен иск с искане за неустойки заради отказа на българската страна от строежа на АЕЦ „Белене“. Той отбелязва, че основните коментари ще бъдат направени след утрешната среща с министър Делян Добрев.

При официалното обявяване на решението на българското правителството за отказ от проекта АЕЦ Белене премиерът Бойко Борисов заяви, че страната ни ще плати и останалите около 140 млн. лева за вече почти готовия първи реактор за АЕЦ Белене. Борисов същевременно коментира, че разчита на „дружеско отношение“ от руска страна, изразявайки надежда, че от руска страна няма да бъде предявен иск за неустойки към България. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
единственото свястно нещо, което свърши мутрагена е че отсвири ***, за което не мога да му благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
От тук натаък Б.Б. ще го печат на два огъня. От една страна чичо Сам с Голямата тояга не му оставя никакъв свободен периметър за маневри.Американският удърът е бил толкова жесток , че е принудил Б.Б. да захвърли като непотребна вещ експертната оценка на лондонската банка поръчана от правителството на Б.Б. и платена с парите на българския данъкоплатец.Руснаците едва ли ще забравят , кой български премиер си е играл с тях на жмичка и едва ли ще учудващо , ако след като свърши мръсната работа на Вашингтон, "приятелите " му зад океана просто да го оставят на вълците/бездомните кучета в Москва/ да се разправят с него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още