fallback

Около 500 фирми бавят заплати

Проблемните предприятия са включени в регистър и се следят от данъчните и трудовите инспектори, съобщи социалният министър

17:54 | 01.05.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор

В около 500 фирми у нас се бави изплащането на заплатите и на осигурителните вноски на работниците и служителите, съобщи днес пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Въпросните проблемни предприятия са вписани в регистър, който се следи от Националната агенция за приходите (НАП) и Главната инспекция по труда (ГИТ), допълни министърът.

По думите му някои от тези фирми са подали и некоректни данни за работното време на заетите в тях. Те водят работниците и служителите си на 4-часов работен ден, а реално хората работят много по-дълго.

Младенов предупреди за масови проверки за спазването на данъчното и трудовото законодателство, както и пълни данъчни ревизии на фирми.

Социалният министър посочи, че проверките дават резултат. По думите му благодарение на съвместните акции на данъчните и на трудовите инспектори през последните няколко месеца трудовите договори на над 25 хил. души са коригирани на 8-часов работен ден.

Тотю Младенов припомни по време на организираната от КНСБ конференция "Справедливо и достойно заплащане на труда", че от днес минималната работна заплата се увеличава от 270 лева на 290 лева.

Предвижда се през 2013, 2014 и 2015 г. минималната работна заплата да расте с по 20 лева на година, каза още Младенов.

Той допълни, че ако има по-голям ръст на производителността на труда, ще се търси начин и за по-голямо увеличение на минималната заплата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:14 | 10.09.22 г.
fallback