IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Част от магистрала "Хемус" може да е готова предсрочно

Отсечката от пътен възел „Яна“ до Софийски околовръстен път може да завърши до май, вместо до септември 2013 г.

13:25 | 07.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът направи изненадваща проверка на строителството на автомагистрала &quot;Хемус&quot; в участъка от Софийски околовръстен път до пътен възел &quot;Ян<em>а&quot;&nbsp;&nbsp; Снимка: БТА</em></p>

Премиерът направи изненадваща проверка на строителството на автомагистрала "Хемус" в участъка от Софийски околовръстен път до пътен възел "Яна"   Снимка: БТА

Строителството на участъка на магистрала "Хемус" от пътен възел Яна до Софийския околовръстен път може да приключи до май 2013 година. Това каза премиерът Бойко Борисов, който пристигна изненадващо на инспекция на строителните работи на връзката на магистрала "Хемус" със Софийския околовръстен път и пътен възел "Яна", предаде БТА.

Премиерът изрази надежда, че провереният днес път ще е готов няколко месеца по-рано, като уточни, че официалният срок е през септември следващата година.

„В момента се строи само в едната част от участъка. Работата в другата част от пътя е замразена до юни заради гнездене на щъркелите“, уточни Борисов. Той каза, че при създадената организация според строителя на пътния участък има възможност през пролетта или лятото на следващата година пътят да стане готов. 

Бойко Борисов каза, че предишното правителство е дало на концесия находище за добив на чакъл по трасето на магистралата и в момента там се е образувало езеро, което предстои да бъде запълнено, за да продължи строителството на пътя. „Това струва около 1,4 млн. лева като стойността е включена в цената на строителните дейности“, обясни премиерът.

След приключването на строителството на пътния участък ще се осигури връзка на магистрала "Хемус" с магистрала "Тракия". Участъкът е дълъг 8 километра, а строителството му е на стойност 38,3 млн. лева.

Бойко Борисов даде началото на строителството на участъка на магистрала "Хемус“ от гара "Яна" до Околовръстния път през септември миналата година. Изграждането на отсечката с дължина 8,46 км е финансирано по оперативна програма "Транспорт". Общата стойност е 47,7 млн. лева. Съфинансирането от републиканския бюджет е в размер на 9,5 млн. лв.

Борисов съобщи още, че строителят на Лот 3 на магистрала "Тракия" (гръцката компания "Актор") ще полага отново за своя сметка асфалт върху участък от трасето заради установено при проверките неспазване на технологията на строителството. Инспекциите показали, че в състава на пътното покритие половината от добавките са били икономисани.

 

"Събота и неделя ни издебнаха и положиха около един километър асфалт на "Тракия", като бяха спестили половината от рецептата за асфалта", възнегодува днес премиерът.

Лошото качество на пътната настилка е установено от експерти на лабораторията на пътната агенция, които контролират този участък.

"Затова аз на всеки 20 дни заедно с министъра и с кметовете минаваме и ги проверяваме лично, за да знаят, че ако някой се опита така да направи, ще бъде хванат. Ако не ги бяхме хванали и мине асфалтът, след това последният му слой ще го видим след няколко години, когато започне да поддава, когато са изтекли гаранциите. На магистрала "Люлин" си имаме гаранция, ние си съборихме част от земната маса, за да може да се ремонтира за сметка на изпълнителя в гаранцията, която има”, припомни още Бойко Борисов.

Още новини от България четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
В случая е гръцка, но и нашите са същите тарикати, че и по големи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Борисов съобщи още, че строителят на третия лот на магистрала "Тракия" ще полага отново за своя сметка асфалт върху участък от трасето, заради това че в състава на пътното покритие половината от добавките са спестени."Само така! Взел бизнесмена поръчката сложил си печалбата при ценообразуването, но ако не крадне сделката няма да бъде отчетена като успешна. Та нали според нашия бизнес успех има само ако отсрещната страна е прецакана !?:))))..Но това няма да го спре да реве ако му забавят парите! Така че ежедневно трябва да им набиват обръчите че малко да им обърнат гръб и КРАДАТ!! :D На този тарикат дето си е спестил добавките, не трябва да допускат нито една негова компания или фирма до държавна поръчка повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още