IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Направиха първа копка на участък от 8 км от магистрала „Хемус“ край Шумен

Новият участък ще струва близо 38 млн. лв. без ДДС и ще се финансира от държавния бюджет

15:49 | 18.07.11 г. 5
<p>
	В церемонията участваха министри и държавни представители. <em>Снимка: БТА</em></p>

В церемонията участваха министри и държавни представители. Снимка: БТА

Първа копка на строежа на 8 км от автомагистрала "Хемус" край Шумен - от гр. Каспичан до с. Белокопитово, направиха премиерът Бойко Борисов, министрите Симеон Дянков и Росен Плевнелиев и други държавни представители, съобщи БТА.

Новият участък ще струва близо 38 млн. лв. без ДДС и ще се финансира от държавния бюджет. Срокът за завършването му е 14 месеца.

След 4 седмици ще започне изграждането от София на други близо 10-11 км на автомагистралата, „така, че докато проектираме, докато стартираме цялостното изграждане, да не губим време и с тези отсечки да скъсяваме разстоянието, което имаме да правим“, заяви по време на церемонията Борисов.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев посочи, че новата отсечка е ясен знак, че Шумен ще получи много по-добра инфраструктурна обезпеченост. Той обясни, че след като в края на август стартира изграждането на близо 10 км от магистралата за връзката й с околовръстния път на София „в най-тежката криза ще имаме 16 километра магистрала по „Хемус“ направена“.

Той уточни, че остава да бъдат изградени 267 км от магистралата. С евросредства те ще струват 1,5 млрд. евро, като българската държава ще трябва да осигури 20% от парите, отбеляза Плевнелиев.

Той съобщи, че следващата седмица ще стартира рехабилитацията на пътищата Силистра-Шумен и Шумен-Карнобат (през Ришкия проход), а вероятно в началото на следващата година ще стартира и пълната рехабилитация на Върбишкия проход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
Не претендирам да съм наясно, но ако проекта за тази отсечка е бил готов, с избран изпълнител и сключен договор още 1993-та, съмнявам се тепърва да може да кандидатства за еврофинансиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Батя
преди 12 години
А не беше ли по -умно да се изчака и тея отсечки също да си минат по европрограмите? Друго си е да плащаш 20%, а не 100.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Antonov86
преди 12 години
Не е зле и от Инвестор да посочват и тази информация (за строителя). В случая благодарско на IMRO, понеже и аз не знаех. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
IMRO
преди 12 години
Договорът е още от 1993 г. и е с Автомагистрали "Черно море", просто не е работено по него поради липса на финансиране. Единственият начин да се разтрогне е по съдебен път, което ще отнеме няколко години. Не е зле да си малко по-добре информиран, преди да се изказваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
SEBULBA
преди 12 години
Кой ще ги строи ? Тук търг имаше ли изобщо? Или като харчим европари, ще го правим както трябва, а като харчим от републиканския бюджет, ще я караме както си знаем ? Не съм против строителството на магистрали, но смятам, че българския данъкоплатец заслужава същото отношение от страна на нашите политици, както и немския..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още