fallback

Президентът представя в САЩ ползите от електронното правителство

Електронната връзка ще пести годишно 300 млн. евро, сочат разчетите

10:51 | 19.05.12 г. 10

По време на работноти си посещение в САЩ президентът Росен Плевнелиев (вляво) се срещна с главния изпълнителен директор на Cisco Джон Чеймбърс     Снимка: Архив

Въпреки че българското електронно правителство все още е в начален етап, а изграждането му се отлага за неопределено бъдеще, по време на работните си срещи в САЩ президентът Росен Плевнелиев е коментирал ползите, които се очакват от неговото въвеждане.

„Електронното правителство ще струва на страната годишно около 300 милиона евро и ще икономисва същата сума всяка година“, заяви пред журналисти Росен Плевнелиев, предаде БТА.

Като посочи, че най-важният ефект от електронното обслужване е свързан с намаляването на корупционните практики при обслужването на бизнеса, Плевнелиев припомни защо българското правителство е поставило неговото изграждане сред основните си приоритети.

"С въвеждането на електронното обслужване няма да има нужда от администрация на средно и ниско ниво, тъй като необходимите услуги ще се предоставят без посредник", подчерта още президентът.

Според Плевнелиев с премахването на корупцията на ниско и средно ниво значително ще бъде намалена корупцията и във висшите етажи на властта. „Когато хората на средно ниво в администрацията носят отговорност и документират всяка обществена поръчка, всяка услуга и слагат подписа си, те ще вразумят и министрите. Моята мечта е средното ниво в администрацията да може да каже "не" на министъра", подчерта президентът Росен Плевнелиев.

Вчера президентът Росен Плевнелиев приключи етапа от своето работно бизнес посещение в САЩ. Утре той ще участва в срещата на най-високо равнище на НАТО, която се провежда в Чикаго.

В последния ден от двудневната си бизнес обиколка в някои от най-големите високотехнологични компании в света, чиито централи са разположени в "Силициевата долина" в Калифорния, българският президент посети бизнес-инкубатора "BioCenter" в Сан Хосе, създаден през 2004 г. с инвестиции на местната община.

От създаването на центъра до момента компаниите-партньори са привлекли над 2 милиарда долара инвестиции и са създали повече от 800 нови работни места.

При визитата си в Сан Хосе президентът Плевнелиев се срещна с представители на големи ИТ компании, които заявиха интерес да консултират българското правителство при изграждането на бъдещия технологичен парк "София тек", който ще се изгражда със средства от еврофондовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
fallback