IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигуряват се 300 млн. евро за нисколихвено кредитиране на малкия бизнес

Половината от сумата идва от пренасочване на средства от ОП "Конкурентоспособност", а другата - от участващите в схемата търговски банки

17:49 | 15.12.11 г.
Осигуряват се 300 млн. евро за нисколихвено кредитиране на малкия бизнес

Комитетът по наблюдение на оперативната програма „Конкурентоспособност на българската икономика“ одобри пренасочването на 150 млн. евро за нисколихвено кредитиране на малкия и среден бизнес, съобщиха от министерството на икономиката.

Исканата промяна е свързана с необходимостта за преференциално кредитиране на бизнеса, което да отприщи кредитирането в индустрията, поясниха от министерството.

Общият ресурс се изчислява на 300 млн. евро, от които 150 млн. ще бъдат предоставени от оперативната програма при нулева лихва, а останалите - от участващите в схемата търговски банки при пазарна лихва. Очаква се лихвата за кредитополучателите да бъде около 5%.

В началото на следващата година предстои да бъдат отворени и три нови схеми за безвъзмездно финансиране по програмата, една от които е тази за енергийна ефективност, която се реализира съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие. Програмата е на стойност 150 млн. евро.

През 2012 г. ще започне работата и по изграждането на технологичен парк, като заделеният бюджет е 50 млн. евро. Още 10 млн. евро се заделят и за създаване и развитие на регионални бизнесинкубатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още