IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как в земеделието се провалиха, а в икономиката напреднаха с еврофинансирането

От заложените 255 млн. евро за агроекология, които трябва да се използват до края на 2013 г., досега са изплатени 11,6 млн. евро, сочат данните на фонд „Земеделие“

08:16 | 17.11.11 г. 5
<p>
	Субсидиите за техника бяха изчерпани още преди две години</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Субсидиите за техника бяха изчерпани още преди две години

Снимка: БТА

Защо програмата за развитие на селските райони, която в досегашните отчети неизменно държеше първенството по степен на усвояване на средствата от европейските фондове, изведнъж се оказа губеща и дори може да стане единствената, при която България да не успее да изразходва предоставения й от Европейския съюз бюджет.

Рекапитулацията се очаква в края на тази година, когато администрацията трябва да отчете доколко се е справила с усвояването на средствата от европейските фондове за първите две години от присъединяването на страната в Евросъюза.

С присъединителния договор България получи от Еврокомисията над 2,64 млрд евро по програмата за селските райони, които трябва да се използват за първия седемгодишен период от 2007 до края на 2013 г.

Средствата бяха разпределени в 19 мерки (направления за подпомагане), като за всяка година беше фиксиран бюджет, който трябва да се усвои по правилото N плюс 2, в противен случай част от този бюджет се губи. Това означава, че ако до края на 2011 г. бюджетът за първите две години от членството не се използва от фермерите, то България губи право да го прехвърли през следващите години.

За първите две години 2007-а и 2008-а фермерите изчерпаха най-бързо ресурса по най-лесно администрираните мерки, където не се налагаха усилия от страна на чиновниците да подготвят процедурите и документите за кандидатстване.

Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
много си прав, добър е във високопарни приказки за създаване на някакви стандарти, които в крайна сметка никой не ползва. иначе *** за зеле не става от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
хендехох
преди 12 години
Мирослав Найденов е най-слабия министър. Трябва да го сменят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Отделено е административно в отделно министерство иначе разбира се, че е част от икономиката. То почти всичко е част от икономиката - и МВР, и здравеопазване, и образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
stanislavnba
преди 12 години
дори образованието е част от икономиката. Обаче има министерства за различни отрасли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Само един въпрос. Земеделието не е ли е част от икономиката, аИли не знаете за това нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още