IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как в земеделието се провалиха, а в икономиката напреднаха с еврофинансирането

От заложените 255 млн. евро за агроекология, които трябва да се използват до края на 2013 г., досега са изплатени 11,6 млн. евро, сочат данните на фонд „Земеделие“

08:16 | 17.11.11 г. 5
<p>
	Субсидиите за техника бяха изчерпани още преди две години</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Субсидиите за техника бяха изчерпани още преди две години

Снимка: БТА

Две години по-късно се оказа, че в икономиката не само, че няма да се изгубят субсидии, но администрацията там се похвали с постижение, което другите източноевропейски държави тепърва ще прилагат в своите политики. За първи път българската администрация  успя да прехвърли управлението на средствата от европейските фондове, използвайки различни европейски инициативи, което ускори значително усвояването на евросредствата.

Така по инициативата JEREMIE министерството успя да договори с Европейския инвестиционен фонд създаването на фондове за рисково финансиране плюс гаранционен фонд, в резултат на което голяма част от средствата по програма „Конкурентоспособност“ започнаха активно да се усвояват от бизнеса.

За Investor.bg зам.министрът на икономиката Евгени Ангелов обясни, че в резултат на предприетите действия средствата по програма "Конкурентоспособност" ще се усвоят и бизнесът няма да изгуби еврофинансиране през първия програмен период.

Въпреки че е трудно да се прави пряк паралел между програма „Конкурентоспособност“ и програмата за селските райони поради  различното законодателство и различните еврофонодве, от които се финансират, е интересен подходът, който администрациите в двете български министерства прилагат за решаването на проблемите на така наречените бенефициенти.

Защото ако малкият и среден бизнес в икономиката вече има гаранционен фонд, който се финансира от програма „Конкурентоспособност“, то в министерството на земеделието тепърва си поставят за цел да създават подобен фонд.

И е странно защо подобен фонд все още липсва, още повече, че в отчетите си през последните години агрочиновниците нееднократно признаваха, че основният проблем за евросубсидирането на малките земеделски производители е именно невъзможността да получават държавни гаранции при тегленето на заеми.

Остава да чакаме новият гаранционен фонд в земеделието да проработи. Но ако за създаването му са необходими две години подготовка, то дребните производители  или тези, които тепърва искат да се занимават със земеделие, едва ли ще започнат нов бизнес или ще успеят да кандидатстват за евросубсидии.    
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
много си прав, добър е във високопарни приказки за създаване на някакви стандарти, които в крайна сметка никой не ползва. иначе *** за зеле не става от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
хендехох
преди 12 години
Мирослав Найденов е най-слабия министър. Трябва да го сменят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Отделено е административно в отделно министерство иначе разбира се, че е част от икономиката. То почти всичко е част от икономиката - и МВР, и здравеопазване, и образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
stanislavnba
преди 12 години
дори образованието е част от икономиката. Обаче има министерства за различни отрасли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Само един въпрос. Земеделието не е ли е част от икономиката, аИли не знаете за това нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още