IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюрокрацията остава основен проблем при еврофинансирането, твърдят анализатори

ОП "Конкурентоспособност" е с най-много прекратени проекти след подписването на договорите, се посочва в годишния доклад на Коалиция за устойчиво развитие

13:41 | 24.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Бюрокрацията остава основен проблем при еврофинансирането, твърдят анализатори

Три съществени проблема за ефективното усвояване на средствата от европейските фондове в България посочват в годишния си доклад икономически анализатори от Коалиция за устойчиво развитие.

Затруднената реализация на вече одобрените проекти в една стагнираща икономическа среда се посочва сред един от основните проблеми в усвояването но евросредствата. Сред стагниращите фактори се изтъкват инфлационната икономическа среда, равнищата на лихвените проценти по кредитите, спадащото образователно и квалификационно равнище на работната сила, неубедителната устойчивост на националната, европейска финансови и световна системи.

Тежките процедури при реализацията на проектите остават сред основните пречки по усвояването, се посочва още в доклада. Сред конкретните затруднения, на които се натъква бизнесът при попълването на документацията, се посочват редицата пречки, с които е съпроводено подаването на проектите в съответната администрация, условията по финансиране и съвместното съфинансиране на  проекта, процедурите по одобряване, реализация, отчетност, периодите на изплащане на одобрените финансови средства.

На трето място като съществен проблем по изразходването на евросредствата от коалицията посочват неяснотата и несигурността в управленческата и политическа система в България.

Експертите систематизират и лошите практики при управлението на средствата по Програмата за развитие на селските райони. В доклада те посочват следните проблеми:

- Неспазване на насоките, наредбите и сроковете от администра;ията на Държавен фонд „Земеделие“.
- За одобрението на един проект са нужни от 12 до 18 месеца,  след което бенефициентите разбират, че ресурсът по мярката, за която кандидатстват, е изчерпан.
- Всеки потенциален получател на субсидия от първия момент се третира не като равноправен партньор на програмата, а като „престъпник”, без да е дал основания за това. Провеждат се продължителни и подробни разследвания защо и как си взел оферта от фирмата „Х”, тя пък на какво основание е дала тази оферта, как фирмата „Х” е определила цената на оборудването или изпълнението на определен тип дейност и т.н.
- Въпреки наглед високите изисквания към кандидатите за субсидии, администрацията реално извършва слаб контрола след изпълнението на проектите, което би трябвало да е основното задължение на Разплащателната агенция за постигане на целите, заложени в ПРСР.

При оперативна програма „Регионално развитие“ експертите от коалицията посочват като лоши практики дискриминацията на  малките общини при финансирането на проектите.

Недостатъците при усвояването на средства по оперативна програма „Конкурентоспособност”, която е най-тясно свързана с бизнеса, според икономистите идват от липсата на ясни и точни критерии за оценка на проектите и недостатъчна административна помощ от страна на експертите от управляващия орган. Програмата продължава да отчита най–много прекратени проекти след подписването на договорите за финансиране. Статистиката сочи, че 20–25% от общо подписалите договори не завършват проектите си.

Заключението на експертите е, че това води до блокиране на „непипнати“ заделени евросредства, които никога няма да влязат в употреба, въпреки заявения интерес от нови кандидати за подпомагане по тази оперативна програма.

И при програма "Кнокурентоспособност" като проблем се сочи слабият контрол при изпълнението на проектите. За пример се сочи факта, че не се правят проверки за това дали доставените машини отговарят на  договорените. Като проблем по управлението на програмата експертите посочват и липсата на опит и компететност от страна на администрацията, която трябва да одобрява различните проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още