IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Информационна система ще следи нивото на язовирите

Прогнозната цена не е изчислена, но ефективността на системата е от голямо значение, дори да струва 10 или 15 млн. лв., посочи екоминистърът Нона Караджова

16:49 | 21.05.12 г.
Информационна система ще следи нивото на язовирите

Екоминистерството разработва проект на информационна система, която ще следи в реално време нивото на водата в реките и язовирите, както и на дебелината на снежната покривка. Това съобщи пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова след откриване на конференция за управление на водите в Централна и Източна Европа, съобщиха от ведомството.

Системата ще бъде обслужвана от мрежа автоматични станции. В момента Изпълнителната агенция по околна среда разполага с 23 пункта за мониторинг на повърхностните води, като 18 от тях са автоматични и предават информацията в реално време.

„От една година министерството си сътрудничи с Националния институт по метеорология и хидрология, с който организирахме добре отговорностите по поддържане на тези станции“, посочи още министър Караджова.

Получената в бъдеще информация ще се обработва чрез компютърно моделиране, така че възможно най-рано да се дадат предупреждения за опасност от наводнения и да се задействат на място системите за защита на населението от бедствия.

„Все още не е ясно колко ще струва тази диспечерска система, но дори цената й да бъде 10 - 15 милиона лева, тя ще спести много повече пари от предотвратяването на природни бедствия“, посочи министър Караджова.

Тя подчерта също, че системата е част от планираните инвестиционни мерки за управление на риска от наводнения. Те предвиждат освен средства за възстановяване на диги, също и създаване на подобни системи за предупреждение от наводнения, каквито в България има за реките Марица и Тунджа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още