IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът ратифицира споразумението за „Набуко“

Близо 200 млн. евро ще бъдат разходите по предпроектните проучвания, които ще се предоставят от дарения

15:50 | 22.05.12 г. 1
Парламентът ратифицира споразумението за „Набуко“

Народното събрание ратифицира одобреното през миналата година Споразумение за подкрепа на проекта „Набуко“, подписано между „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” ГМБХ и „Набуко Газ Пайплайн България” ЕООД.

Сключването на документа с международното дружество „Набуко” е задължение на всяка държава, одобрила междуправителственото споразумение между Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция за изграждането на тръбопровода.

По същество този тип споразумения представляват двустранни договори между компаниите, акционери в проекта, и правителствата на всяка от транзитните държави. С него държавите поемат ангажимент за оказване на подкрепа за осъществяване на проекта чрез създаване и поддържане на благоприятни правни и регулаторни условия за компаниите, участващи в него.

Целта на споразумението е да се изрази подкрепа за детайлизиране на режима на осъществяване на проекта „Набуко” на територията на България.

Разходите, направени досега от българската държавата по "Набуко", са в размер на 50 млн. евро, припомни председателят на икономическата комисия Мартин Димитров, представяйки споразумението пред депутатите.

Още 200 млн. евро са планирани за предпроектните проучвания, които ще се осигурят като безвъзмездна помощ от дарения, припомниха от министерството на икономиката.

През април т.г. правителството реши отсечката от тръбопровода, която ще минава през страната, да бъде обявен за обект от национално значение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Запознатият
преди 11 години
Е какви са тези дарения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още