IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекрояването на Набуко вече е факт

От проектогазопровода остава само западният ръкав, който ще започва от българо-турската граница и ще стига до Австрия

18:34 | 17.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Прекрояването на Набуко вече е факт

Консорциумът “Набуко” официално внесе предложение за изграждането на по-къс и по-евтин газопровод, съобщава Ройтерс.

Планира се от съоръжението да остане западния ръкав от българо-турската граница до Австрия, като преносът на синьо гориво до началото на тръбопровода ще става или по съществуващата инфраструктура, или по някой от другите проекти, които също ще пренасят азерски газ.

Първоначалният проект на “Набуко” предвиждаше изграждането на газопровод с дължина близо 4 хил. км и капацитет 30 млрд. куб. м природен газ на година. Критиците на проекта обаче предупредиха, че цената му – 12 млрд. долара, е твърде висока, а наличните количества синьо гориво – недостатъчни за запълването на капацитета на съоръжението.

Новият проект предвижда изграждането на тръбопровод с дължина 1 300 км.

“Убедени сме, че консорциумът “Набуко” е отправил конкурентно и печелившо предложение към консорциума “Шах Дениз ІІ”, коментира Райнхард Мичек, управляващ директор на Nabucco Gas Pipeline International. 

Очаква се консорциумът “Шах Денис ІІ” да се произнесе окончателно по проекта през лятото.

Шест са акционерите в газопровода “Набуко” – австрийската компания OMV, германската RWE, унгарската MOL, турската Botas, Българският енергиен холдинг (БЕХ) на България и румънската Transgaz.

MOL и RWE не подкрепят оригиналния проект и по-рано през годината дори заплашиха, че ще напуснат проектната компания.

"Набуко" се конкурира с няколко други проекти за газопроводи за пренос на азерски природен газ от находището “Шах Дениз ІІ” за Европа.

Един от тях е Trans Adriatic Pipeline (TAP), който се планира да пренася газ чрез съществуващата турски инфраструктура през Гърция и Албания до Италия. TAP се управлява от норвежката компания Statoil, която е партньор в газово находище “Шах Дениз ІІ” заедно с BP, германската E.ON Ruhrgas и швейцарската EGL.

Италианската компания Enel също прояви интерес да се присъедини към TAP.

Турция вече изрази подкрепата си за изграждането на западния ръкав на “Набуко”. В края на 2011 г. Анкара и Баку се споразумяха за Трансанадолския газопровод (ТАНАП), след което Турция оттегли подкрепата си за първоначалния проект на “Набуко”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още