IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария се отказа от газопровода Набуко

Страната ще се опита да привлече на своя територия алтернативния руски проект Южен поток

17:52 | 24.04.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Унгария се отказа от газопровода Набуко

Изграждането на газопровода Набуко, който трябваше да снабдява Европа с каспийски газ, е на крачка от провал, след като унгарското правителство обяви, че се отказва от проекта и че ще се опита да привлече на своя територия конкурентната тръба Южен поток, планирана от руския енергиен гигант Газпром, съобщава Bloomberg. 

Унгарската енергийна компания Mol Nyrt. напуска проекта Набуко, заяви в Брюксел унгарският премиер Виктор Орбан.

Набуко, който е съвместна разработка на Mol Nyrt., германската  RWE AG, базираната във Виена OMV AG, нашата Булгаргаз, румънската Transgaz SA и турската Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS е подкрепян от Европейския Съюз (ЕС) и се очакваше да струва 7,9 млрд. евро.

Проектът беше многократно отлаган, поради неяснота за това откъде ще бъде захранван с газ.

Набуко може да бъде преразгледан, като се свърже с Trans-Anatolia Pipeline (Tanap) до южната граница на ЕС (България или Гърция), заяви миналия месец изпълнителният директор на Набуко Рейнхарт Мичек.

„Mol и Унгария имат ключово значение поради географското си местоположение. Ако Mol наистина се оттегли, това ще нанесе потенциален смъртоносен удар на Набуко“, казва Филип Чладек, анализатор на Bloomberg Industries в Лондон.

Коментарите на Орбан са направени по-малко от седмица, след като унгарският премиер се срещна с изпълнителния директор на Газпром Алексей Милер.

При посещението на руската делегация в Будапеща е бил обсъждан алтернативният руски проект Южен поток, който „задоволява стратегическите интереси“, и на двете страни, се посочва в изявление на Газпром.

„Бихме искали Южен поток да минава през територията на Унгария“, казва Орбан. „Много по-добре е тази тръба да минава през страната, отколкото да я заобикаля“, допълва той.

През януари Газпром обяви, че ще стартира изграждането на струващия 15 млрд. евро Южен поток до края на годината. Тръбата ще заобикаля традиционни за износа на руски газ транзитни страни като Украйна.

Трасето на Южен поток все още предстои да бъде уточнено. За момента 80% от природния газ за Унгария идва от Русия.

“Проектът за газопровод Набуко се базира на междуправителствено споразумение, което е подписано и ратифицирано от всички държави, през които тръбопроводът минава, включително Унгария. Междуправителственото споразумение създава уникална и стабилна нормативна основа за кредиторите, производителите и транспортиращите газ клиенти. Акционер в Набуко от унгарска страна е компанията FGSZ, поделение на  MOL, и ние нямаме никакви сигнали за промяна на тяхната позиция“, се казва в изявление на Набуко.

„На 1 Октомври 2011 г. Nabucco Gas Pipeline International GmbH внесе своето конкурентно предложение за транспортиране на газ от Азербайджан и консорциума, разработващ находището Шах Дениз II. Преговорите между акционерите в Набуко и консорциума Шах Дениз II напредват“, се посочва още в изявлението.

За момента германската компания Bayerngas преговаря да се включи като 7-ми акционер в Набуко. Проектирането на тръбопровода по цялото му трасе е приключено на 80%.

До средата на 2013 г. BP Plc и останалите компании, разработващи газовото находище Шах Дениз II ще изберат между Набуко и South-East Europe Pipeline (SEEP). Засега BP предпочита SEEP за преноса на газ към Европа.

Според геоложки оценки Шах Дениз II съдържа около 1,2 трлн. кубични метра газ.

Trans-Adriatic Pipeline (TAP) и Interconnector Turkey-Greece-Italy (ITGI) също проявяват интерес за преноса на каспийски газ за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
meto76
преди 12 години
Консорциумът "Набуко" няма никакви сигнали за промяна от страна на Унгария24 април 2012 | 15:34 | Агенция "Фокус"Начало / ЕнергетикаСофия. Проектът за газопровод "Набуко" се базира на междуправителствено споразумение, което е подписано и ратифицирано от всички държави, през които тръбопроводът минава, включително Унгария. Междуправителственото споразумение създава уникална и стабилна нормативна основа за кредиторите, производителите и транспортиращите газ клиенти. Акционер в "Набуко" от унгарска страна е компанията FGSZ поделение на MOL и ние нямаме никакви сигнали за промяна. Това се казва в становище на консорциума "Набуко" по повод публикации в медиите. Според консорциума "Набуко" - проектът отбелязва силен прогрес. "Споразумението за подкрепа на проекта беше подписано от всички държави-участнички, включително Унгария през юни 2011 г., с което бе завършена нормативната база за тръбопровода. В Унгария три от четирите екологични разрешителни са издадени. На "Набуко" бе отреден сп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
meto76
преди 12 години
Тази новина вече бе опровергана. Унгария чака заеми от МВФ и ЕС, така че трудно ще взема самостоятелни решения по общоевропейски проекти.Даже МОЛ да не участва нейния дял ще заеме друга европейска компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
saruman
преди 12 години
Империята на злото отвръща на удара заради Белене:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още