IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция и Азeрбайджан се споразумяха за Трансанадолския газопровод

Споразумението поставя под въпрос прокарването на "Набуко"

15:17 | 26.12.11 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министрите Йълдъз и Алиев по време на церемонията по подписването на споразумението. Снимка: Ройтерс</p>

Министрите Йълдъз и Алиев по време на церемонията по подписването на споразумението. Снимка: Ройтерс

Турция и Азeрбайджан днес подписаха споразумение за газопровод, по който 16 млрд. кубически метра азeрбайджански газ ще бъдат доставяни за европейските пазари от 2017 г., съобщи изданието BusinessReport, като се позова на Анадолската информационна агенция.

Проектът е на стойност 3,8 млрд. евро, като подписите си под него сложиха турският министър на енергетиката Танер Йълдъз и азeрбайджанският му колега Натик Алиев.

Азeрбайджанската държавна газова компания Socar и турската Botas се първите участници в консорциума за газопровода, в който се допуска участието на чуждестранни компании, съобщиха от агенцията.

От цялото количество Турция ще задържа 6 млрд. кубически метра за себе си.

Настоящото споразумение ограничава възможността за изграждането на алтернативния газопровод „Набуко“, който също разчита на газ от региона на Каспийско море за диверсифициране на доставките за Европа, игнорирайки Русия. В това отношение огромните газови резерви на Азeрбайджан са от ключово значение за успеха на европейската стратегия.

Русия възнамерява да изгради конкурентния „Южен поток“ по дъното на Черно море през България, Сърбия и Унгария до 2015 г., като проектът е на стойност 20 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
meto76
преди 12 години
http://***.gazeta.ru/business/2011/12/26/3942506.shtmlРоссия может отказаться от реализации проекта Южный потокТази новина е нож в гърба за Южен поток, защото остава без газ за него.Турция го прилапа целия.Докато Набуко разчита и на газ от Ирак,Иран и Египет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още