IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случи с проектите за газова диверсификация през 2011 г.

И при "Набуко", и при "Южен поток" изпълнението се движи със забавяне спрямо плановете заради политически и административни спънки

08:05 | 22.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Какво се случи с проектите за газова диверсификация през 2011 г.

Големите газови проекти, в които участва България - „Южен поток“ и „Набуко“, не отбелязаха особен напредък през 2011 г. Всъщност, в края на миналата година се очакваше, че през настоящата ще бъде извършена почти цялата подготвителна работа - включително прединвестиционно проучване, сключване на предварителни договори за доставка и така нататък.

Идеята беше през 2012 г. да стартира практическата реализация на поне един от двата международни газопровода. Към момента обаче експертите не се ангажират с прогноза дали това би могло да се случи и до края на идващата 2012 г.

Пътят на "Южен поток"

Работи се по реализирането и на двата газопровода - "Южен поток" и "Набуко" и за тях ще бъде осигурено финансиране, заяви в началото на 2011 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Тогава той съобщи, че транзитните такси за страната ни след пусканото в експлоатация на „Южен поток“ се очаква да бъдат около 400 млн. долара годишно.

Министърът уточни, че посочените приходи от транзитирането на газ по „Южен поток“ биха се получавали извън сумите по действащия до 2030 г. договор за транзитен пренос на природен газ, приходите по който за 2010 г. са 107 млн. долара, а за 2011 г. - около 112 млн. долара.

В началото на годината беше избран изпълнител на технико-икономическото (прединвестиционно) проучване за строителството на газопровода „Южен поток“ на българска територия и това е консорциум от българската фирма „Газтек БГ“ и руската „Южниигипрогаз“. 

Окончателното инвестиционно решение за строителството на „Южен поток“ трябва да бъде взето след изготвяне именно на прединвестиционното проучване.

През май българският енергиен министър поиска от еврокомисаря по енергетиката да бъде намерено решение на въпроса за задължителното обявяване на свободните капацитети по транзитните газопроводи (съобразно изискванията на Третия европейски енергиен либерализационен пакет), което същевременно е предмет на клаузи за конфиденциалност в двустранните договори с Газпром.

По същото време руският енергиен министър заяви в Брюксел, че „няма и няма да има никакви проблеми с финансирането на проекта „Южен поток“, тъй като имаме 100% гаранция за запълване капацитета на газопровода и дългосрочни контракти за доставки“.

Осъвременените планове предвиждат в края на 2015 г. (вместо през 2014 г.) по „Южен поток“ да тръгне първият природен газ, който да запълни една четвърт от пълния капацитет на съоръжението.

При изпълнение на това, предвижданията са до 2018 г. да има постепенно увеличение на подаваните обеми газ до достигане на проектираните 63 млрд. куб. м годишно.

Последна актуализация: 08:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още