IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случи с проектите за газова диверсификация през 2011 г.

И при "Набуко", и при "Южен поток" изпълнението се движи със забавяне спрямо плановете заради политически и административни спънки

08:05 | 22.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Какво се случи с проектите за газова диверсификация през 2011 г.

В средата на годината се заговори, и то на правителствено ниво, че е почти сигурно, че проектът за газопровода "Южен поток" ще получи облекчения за реализацията си на европейско ниво, каквито се предвиждат за газопровода "Набуко".

Досега обаче това не се е случило.

Затова пък през септември акционерите в „Южен поток“ се увеличиха с още два. Освен Газпром и италианската ENI (които дотогава имаха равни дялове от по 50%), към проекта се присъединиха френската държавна компания EdF и германската Wintershall (дъщерна на BASF), които получават дялове от по 15% за сметка на участието на ENI, което се „сви“ до 20 процента.

Предстои да се определи окончателен маршрут на газопровода „Южен поток“, да се вземе положително инвестиционно решение от всички участници в него, чак след което, ако не възникнат и други въпроси, да се пристъпи към практическата му реализация.

Пътят на "Набуко"

За проекта за газопровода „Набуко“ годината стартира с големи очаквания за взимане на важни решения за реализирането му на европейско ниво.  Затова от наша страна енергийният министър декларира, че ще бъде предоставена държавна гаранция на Български енергиен холдинг (БЕХ), който пряко участва в проекта от българска страна.

Беше взето и принципно решение, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще отпусне необходимия кредит на България за финансиране на участието на страната в проекта за газопровода „Набуко“.

По предварителни данни към началото на 2011 г., средствата се изчисляваха на общо над 1,2 млрд. евро.

По този въпрос обаче възникнаха неясноти. От ръководството на „Набуко“ измениха първоначалните си изчисления, лансирайки почти двойно по-голяма сума – около 2,4 млрд. евро, с която би трябвало да се включи всяка от компаниите (респективно държавите), участници в проекта.

След официалното искане за уточнение от премиера Бойко Борисов, от ръководството на „Набуко“ отговориха само, че цената на газопровода ще е „по-висока от първоначално обявената“, според експерти – минимум с 50%.

Няма яснота и за определянето на транзитната такса, която ще даде визия за времето на изплащане на "Набуко“.

Изпълнението на проекта „Набуко” се удължава с една година, беше обявено през май от компанията „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“. Според актуализирания план, строителството на газопровода беше планирано да започне през 2013 г., вместо през идващата 2012 г.

Последна актуализация: 08:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още