IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите в Южен поток подписват на 16 септември

Срокът за завършване на строителството е декември 2015 година и работата върви по график, подчерта президентът на Газпром Алексей Милер

15:52 | 06.09.11 г. 1
Акционерите в Южен поток подписват на 16 септември

Споразумението на акционерите за реализацията на проекта за газопровод Южен поток ще бъде подписано на 16 септември в Сочи, заяви президентът на руската газова компания Газпром Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Френската компания Електрисите дьо Франс (EDF) и германската БАСФ (BASF) ще получат 15-процентови дялове в проекта, италианският концерн ЕНИ (ENI) ще получи 20 процента, а 50 процента ще останат за Газпром, посочи Милер пред премиера Владимир Путин днес при стратирането на техническото подаване на газ по морския участък от газопровода Северен поток в газокомпресорната станция Портовая, предаде БТА.

Шефът на Газпром припомни, че работата по Южен поток вече е започнала. Срокът за завършване на строителството е декември 2015 година и работата върви по график, подчерта той.

Проектът Южен поток цели засилване на енергийната сигурност на Европа. Планирано е морският участък от газопровода да премине по дъното на Черно море от Русия до България. Общата дължина на черноморския участък ще бъде около 900 км, максималната дълбочина - над 2 километра, а проектната мощност е 63 милиарда куб. метра годишно.

За сухопътния участък в България се обмислят два маршрута - един на Северозапад, а друг на Югозапад, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Също като Северен поток, този газопровод ще позволи на Русия да заобиколи Украйна като транзитна страна, допълва АФП.

Проектът цели и да бъде конкурентен на проекта Набуко, който предвижда да пренася газ от Кавказ за Западна Европа през Турция и Балканите от 2014-2015 година, заобикаляйки Русия, посочва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
А защо не виждам становището на г-н Уорлик по въпроса за трасетата през България? На г-н Милер не му ли е ясно, че г-н Уорлик отговаря с кариерата си за терминирането на всички руски проекти у няс? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още