IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Южен поток“ може да получи европейски облекчения подобно на проекта „Набуко“

Целта е страните, инвестирали за изпълнението на този скъп проект, да могат за по-кратко време да възвърнат вложените средства

14:57 | 14.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
„Южен поток“ може да получи европейски облекчения подобно на проекта „Набуко“

Почти е сигурно, че проектът за газопровода "Южен поток" ще получи отстъпки на европейско ниво, каквито се предвиждат за газопровода "Набуко" и за междусистемните газови връзки. Това коментира днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА.

След като проектът „Набуко“ влезе в експлоатация, ще може за известен период от време да се ползва за пренос на природен газ само от шестте страни акционери (между които и България). Целта е страните, инвестирали в реализацията на този скъп проект, да могат за по-кратко време да възвърнат вложените от тях средства. Според клаузи на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС страните-оператори на газови обекти би трябвало да предоставят свободен достъп до тях на трети страни (които не участват в проектите) за пренос на газ.

„Сега почти никой газопровод не може да работи изцяло по правилата на либерализирания пазар и затова се правят изключения за новите трасета“, отбеляза Трайков. 

Във връзка с журналистически въпрос министърът посочи, че държавата ще се „бори“ за контрол над "Международния панаир - Пловдив" АД. „Няма никакъв вариант да се откажем да защитаваме държавния интерес“, добави министърът. В едномесечен срок министерството ще представи мотивите си във Върховния касационен съд (ВКС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още