IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и ЕС предвиждат сключване на споразумение за „Южен поток“

ЕК няма да създава никакви бюрократични спънки за газопровода "Южен поток", заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер

18:07 | 25.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Русия и ЕС може да сключат междуправителствено споразумение относно газопровода „Южен поток“, заяви днес руският министър на енергетиката Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости. Конкретните договорености може да се очакват през есента, уточнява той. Днес в Брюксел Русия прави презентация на проекта „Южен поток“.

„Беше ни направено предложение за сключване на съответното междуправителствено споразумение, което би позволило да бъдат реализирани крупни инфраструктурни газови проекти с отчитане на техните особености. Ние се договорихме, че в близко време ще започнат консултации по този въпрос, а конкретни резултати може да има през есента“, отбелязва Шматко по време на презентацията на проекта „Южен поток“ пред Европейската комисия (ЕК). 

Проектът „Южен поток“ няма проблеми с финансирането, доколкото има 100%-ва гаранция за осигуряване на природен газ за запълване на целия капацитет на газопровода и дългосрочни договорености за доставките, е коментирал от своя страна председателят на Газпром Алексей Милер.

„Няма и няма да има никакви проблеми с финансирането на проекта „Южен поток“, тъй като имаме 100%-ва гаранция за запълване капацитета на газопровода и дългосрочни контракти за доставки“, подчертава Милер пред ЕК в Брюксел.

Русия и ЕС днес са потвърдили намерението си за създаване на т.нар. съвместен газов съвет, е съобщил днес руският енергиен министър. По думите му органът ще изработва съвместни подходи и анализи на ситуацията на пазара на природен газ в Европа.

„Ние (ЕК) няма да създаваме никакви бюрократични спънки и неоправдани ограничения. Ние ще бъдем честни партньори“, е заявил от името на ЕК в хода на презентацията на „Южен поток“ еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Думите на Йотингер се тълкуват от анализатори, че де факто Русия почти си е издействала статут на европейски проект за „Южен поток“, който е конкурентен на приоритетния за Брюксел „Набуко“.

Стойността на газопровода с капацитет от 63 млрд. кубика годишно може да стигне 15.5 млрд. евро и трябва да бъде завършен през 2018 г.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още