IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром с предварителната оценка на "Южен поток" за около 15 млрд. евро

Руският концерн разглежда маршрута на газопровода през България „ засега като основен, но не се изключва и Румъния“

16:02 | 01.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Газпром с предварителната оценка на "Южен поток" за около 15 млрд. евро

Цената на газопровода „Южен поток“ според сегашните оценки, които не са окончателни, ще бъде от порядъка на около 15,5 млрд. евро, става ясно от съобщение на руския газов гигант Газпром.

Предвижда се морската част на газопровода да струва около 10 млрд. евро, а сухопътната част през територията на европейските страни – около 5,5 млрд. евро (в посочената сума не са включени разходите за необходимото разширение на газопреносната мрежа на територията на самата Русия).

Предишните предварителни оценки на международни енергийни експерти, дадени миналата година, бяха стойността на „Южен поток“ да надхвърли 20 млрд. евро, т.е. сегашните оценки са с над 30% по-ниски от първоначалните.

Икономическата ефективност на проекта много зависи и от предоставянето на участниците в проекта на правото на изключение от въведения в Европейския съюз принцип за достъп на трети страни (извън участниците в проекта) до ползване на газопреносната мрежа, което би позволило на собствениците на газопровода за ползват за определен период пълния му капацитет (63 млрд. куб. м природен газ годишно), а това ще допринесе за по-бързото изплащане на вложените инвестиции.

Към момента има три варианта за трасето на газопровода през Европа, като от публикуваната карта на Газпром се вижда, че и трите минават през България. В съобщението на газовата компания се казва, че на европейски бряг „Южен поток“ излиза от Черно море на българска територия, като „засега този маршрут се разглежда като основен, но не се изключва и Румъния“.

Към момента се предвижда основното трасе от европейския участък на „Южен поток“ да мине по територията на България, Сърбия, Унгария, Словения и да стига до Австрия и Северна Италия. Предвиждат се разклонения от основното трасе на газопровода към Хърватия, Македония и Гърция, като последните две могат да станат от територията на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още