IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Транзитните такси от „Южен поток“ ще са около 400 млн. долара годишно

При предстоящото прединвестиционно проучване за „Южен поток“ ще се разгледат няколко варианта на технологични схеми на трасе на газопровода

14:10 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Трайков: Транзитните такси от „Южен поток“ ще са около 400 млн. долара годишно

Към момента, на ранния етап, на който се намира проектът за газопровода "Южен поток" за българската територия, предварителните експертни оценки очертават прогнозни приходи за съвместната компания от порядъка на 400 млн. долара на година. 

Това каза по време на днешния парламентарен контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Размерът на приходите ще бъде определен с по-голяма достоверност през следващите етапи от развитието на проекта, посочи министърът, цитиран от БТА.

Трайков отбеляза, че размерът на приходите от преноса на газ трябва да гарантира възвръщането на инвестициите, покриването на експлоатационните разходи и да осигурява нормална за този бизнес печалба.

Отражение върху приходите ще окаже и избраният вариант на схема на газопровода, който зависи от окончателното разпределение по региони в Европа на пазара за реализация на пренасяния по газопровода газ.

Посочените приходи от транзитирането на газ по „Южен поток“ биха се получавали извън сумите по действащия до 2030 г. договор за транзитен пренос на природен газ, приходите по който за 2010 г. са 107 млн. долара, а за 2011 г. се очаква да бъдат около 112 млн. долара, уточни Трайков.

Министърът информира, че при предстоящото прединвестиционно проучване за „Южен поток“ ще се разгледат няколко варианта на технологични схеми на трасе и разпределение на потоците природен газ по различните направления.

Същевременно се предвижда да се извърши предварителна оценка на очакваните инвестиционни и експлоатационни разходи и да се предложи модел и ориентировъчно ниво на транспортната тарифа, което би направило инвестицията ефективна, посочи още министърът.

Трайчо Трайков посочи, че влияние върху стойността на проекта оказват и фактори като цената на стоманата за изработване на тръби към момента на купуването и цените на оборудването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още