IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на „Набуко“: Газопроводът ще е готов до края на 2017 г.

Стартът на строителството зависи от осигуряването на газ, признават от оператора на проекта

16:56 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Ръководството на „Набуко“: Газопроводът ще е готов до края на 2017 г.

„Винаги сме заявявали, че графикът за реализация на проекта за газопровода „Набуко“ зависи от наличието на свободни количества газ. В момента изчакваме решението на консорциума за газовото находище „Шах Дениз II” в Азербайджан, за да планираме своите дейности.“ Това се казва в официално изявление на ръководството на проекта „Набуко“ по повод сроковете на реализация на газопровода.

Строителството на „Набуко“ все още се планира да стартира през 2013 г. и към момента няма причини за забавяне, се казва още в съобщението. Операторът на проекта отбелязва, че намеренията му са строителството да приключи до края на 2017 г., „за да сме подготвени („Набуко“), когато първите количества газ са готови за експорт.”

От „Набуко“ подчертават, че засега нямат основание твърденията, че „проектът ще се забави до 2018 г.“

Първоначалните разчети бяха, че както „Набуко“, така и газопроводът „Южен поток“ ще влязат в експлоатация в края на 2014 г. Според някои изявления напоследък първият газ по „Южен поток“ ще потече в края на 2015 г., а не година по-рано. Но и в този случай, поне според плановете към момента, „Южен поток“ ще „изпревари“ „Набуко“ с две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още