IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готвят прекрояването на Набуко

Експерти изчисляват, че няма достатъчно газ за капацитета на тръбата

21:04 | 20.02.12 г.
Готвят прекрояването на Набуко

Консорциумът “Набуко” обмисля съкращаването на дължината и на капацитета на проектогазопровода, който трябва да пренася каспийско синьо гориво за Европа, заради наличните по-малки количества суровина, съобщи The Wall Street Journal.

Тръбопроводът от оригиналния проект е дълъг 3 900 км. Предвидено е той да започне от границата на Турция с Грузия и да завърши в Австрия, като капацитетът му е 31 млрд. куб. м.

Според новото предложение съоръжението ще е само от България до Австрия, като капацитетът му ще се свие почти наполовина, научило е изданието от запознати източници, пожелали да останат анонимни.

Все пак първоначалният проект остава на масата на преговорите за по-нататъшни дискусии, допълва един от източниците на изданието.

Консорциумът Набуко е потвърдил, че търси алтернативи. “Ние сме в процес на оценка на няколко сценария, включително преизчисляваме дължината и капацитета на тръбопровода. Въпреки това предпочитаният от нас проект е вече съществуващият, но така или иначе не е взето финално решение”, коментира говорителят на консорциума Кристиан Долезал.

Новината идва в разгара на тежка битка между няколко конкурентни проектогазопроводи, които трябва да доставят каспийски газ за Европа.

Изграждането на съоръженията е от ключово значение за Европейския съюз, който търси алтернативен коридор за внос на природен газ от Централна Азия в опит да диверсифицира доставките от Русия.

Експерти обаче се питат дали в Централна Азия има достатъчно синьо гориво, за да се запълни капацитетът на планирания газопровод, тъй като обемите от основния източник на природен газ (находището Шах Дениз ІІ в Азърбайджан) е на една трета от капацитета на Набуко. Избледняват и шансовете за допълнителни доставки на суровина от Ирак или Туркменистан.

В края на миналата година Турция и Азърбайджан се споразумяха за Трансанадолския газопровод (ТАНАП), след което Турция оттегли подкрепата си за Набуко. Построяването на ТАНАП ще обезсмисли изграждането на част от Набуко, тъй като първият газопровод също ще черпи газ от находището Шах Дениз ІІ, припомня изданието.

Наскоро се появиха и съмнения дали някои от участниците в консорциума Набуко ще спазят ангажиментите си. Миналия месец главният изпълнителен директор на RWE Юрген Гросман коментира, че компанията му “подкрепя опции за газови доставки, които да ограничат финансовите й експозиции”.

“Компанията, която е силно засегната от германското отстъпление от ядрената енергия, би могла да подкрепи и други тръбопроводи, които се състезават с Набуко", коментира Гросман.

Конкурентни на Набуко проекти са Югоизточният европейски газопровод, проектиран от ВР, както и два други тръбопровода, които са проектирани за доставки на каспийски природен газ до Италия.

Трансадриатическият газопровод е финансиран от група компании, сред които е норвежката Statoil, която има 25,5% дял в находището Шах Дениз ІІ. Другият конкурент на Набуко е междусистемната връзка Турция-Гърция-Италия, или ITGI, за който министерствата на енергетиката на Гърция и Италия потвърдиха подкрепата си за съоръжението днес.

Перспективите пред Набуко са помрачени и от подкрепяния от Русия проект Южен поток, в който се включиха енергийни гиганти като BASF и Électricité de France. Проектогазопроводът предвижда пренос на 63 млрд. куб. м природен газ през Черно море до Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още