IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция оттегли пълната си подкрепа за Набуко

Страната ще даде предимство на Трансанадолския газопровод, за който се споразумя с Азърбайджан в края на декември 2011 г.

20:27 | 30.01.12 г.
Турция оттегли пълната си подкрепа за Набуко

Турция вече не подкрепя изцяло проекта Набуко за пренос на природен газ от Каспийско море към Европа. Вместо това страната дава предимство на собствения си конкурентен проект Трансанадолски газопровод (ТАНАП), съобщи говорител на министерството на енергетиката, цитиран от ДПА.

Говорителят потвърди, че Турция остава част от консорциума от шест държави, подкрепящи Набуко, но изтъкна че сега за страната приоритет е развитието на проекта ТАНАП, който разработва съвместно с Азербайджан.

"ТАНАП ще бъде далеч по-евтин и лесен за реализация от Набуко," каза говорителят, като изтъкна огромната цена за проекта Набуко. Реализацията му включва изграждането на тръбопровод с дължина 4 000 километра, който да транспортира 31 млрд. куб.м. газ годишно през Турция и Балканите до основния център за природен газ на Европа в Австрия.

Говорителят отбеляза, че Трансанадолския газопровод ще използва съществуващите транзитни линии в Турция за преноса на 16 милиарда куб.м. газ от находището Шах дениз до границата на Турция с Гърция и България.

"ТАНАП ще транспортира само газ, наличен от Азербайджан, докато Набуко трябва да намери и други източници на газ, за да бъде търговски осъществим", заяви още говорителят на турското енергийно министерство.

Междувременно стана ясно, че Турция няма да забрани вноса на петрол от Иран. "Ние не сме обвързани с решенията на Европейския съюз или САЩ, така че ще блокираме иранския внос на петрол само ако ООН реши да наложи такива санкции срещу Иран", коментираха още от министерството на енергетиката на страната.

Иран е важен източник на петрол за Турция, тъй като снабдява единствената нефтопреработвателна компания в страната - Тупраш, която има четири рафинерии.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още