IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът обмисля по-голяма еднократна помощ за пострадалите от труса

И социалният министър Тотю Младенов повтори идеята на еврокомисаря Кристалина Георгиева за възможни компенсации от еврофондовете

12:28 | 29.05.12 г.
Кабинетът обмисля по-голяма еднократна помощ за пострадалите от труса

Размерът на помощите за пострадалите от земетресението в Перник и околните села на 22 май може да надхвърли заложените по закон 325 лв., обяви пред националната телевизия министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.  

Той уточни, че помощта ще бъде еднократна и за най-неотложни нужди. Очаква се днес или утре Министерският съвет да вземе решение за евентуалното й завишаване. „Предварително не искам да правя сметки. Днес или утре ще има решение на Министерски съвет по въпроса с размера на помощите“, заяви Младенов. 


 
Ще се търсят варианти и за използване на средства, както от социалните фондове на Евросъюза, така и по действащи в момента оперативни програми, увери социалният министър. За целта ще бъдат проведени разговори с еврокомисаря Кристалина Георгиева и министъра за управление на парите от еврофондовете Томислав Дончев.
 
Младенов посочи, че еднократната помощ, която държавата спешно ще отпусне, ще бъде изплатена в рамките на 2-3 дни. Досега над 890 молби за еднократна помощ са подадени от жители на Перник и региона.

Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че щетите от земетресението в границите на Столичната община по предварителни данни възлизат на около 1,3 млн. лв. За района на Перник изчисленията до момента сочат за щети от 20 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още