IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Христов: Държавата не трябва да плаща щетите от земетресения

Нужно е да има задължителна застраховка имущество, като 20% от постъпилите суми отиват в Гаранционен фонд, който да презастрахова в чужбина

15:44 | 22.05.12 г. 24
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Центъра на София тази сутрин бе осеян с паднали тухли от комините на стари сгради.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Центъра на София тази сутрин бе осеян с паднали тухли от комините на стари сгради. Снимка: Investor.bg

Във връзка със земетресението от тази сутрин Investor.bg потърси застрахователите за информация относно предявените щети.

Всички застрахователи уточниха, че предявяването на щети не е нужно да стане в първия ден, а също така някои повреди могат да се проявят в бъдеще, поради което точни данни към момента не могат да се дадат.

От Алианц България съобщават за над 30 заведени щети в гр. Перник само до обяд. От Евроинс съобщават за 35 сигнала в Перник, 20 в София, както и сигнал от гр. Карлово. От Бул инс информират за претенции за щети в Перник и София.

Ето и мненията на ръководителите в Евроинс, Бул инс и Алианц.

Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България, което е собственик на ЗД Евроинс АД:

Държавата учи хората на много лошо, защото когато има бедствие решава, че ще стане краен платец и всички са се научили да си спестят жълтите стотинки за застраховка имущество.

Тя трябва да влезе в ролята на учител, а не на помагач. Надявам се да се събуди интереса към имуществените застраховки. Дано хората да осъзнаят, че ще платят 25 лв. годишно и поне част от имуществото им ще е застраховано. Ако платят общо 100-200 лв. на година цялото им имущество ще бъде застраховано, като говорим за нормалните, а не за големите, луксозни имоти.

Най-простия начин е въвеждане на задължителна застраховка гражданска отговорност от например 10 или 20 лв., като при 2 млн. имота, собственост на физически лица, за няколко години ще се съберат достатъчно пари. От всяка полица 20% да се превеждат на Гаранционен фонд, който да презастрахова в чужбина с покритие на риск за 0,5-1 млрд. лв.

Българските застрахователи ще поемем малките рискове, като например наводненията.

Относно днешното земетресение, за мен щетите които бяха в с. Бисер и тези които предстоят да се случат, като наводнения, са по-големи. Лично аз не знам днес да има щети извън обичайните. Основно това са паднали комини, досега никой не е обявил голяма щета.

Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул инс:

Имаме заведени щети в София и Перник – щети по сгради, счупени телевизори и друга техника. От други места засега нямаме информация, но очакваме до няколко дни да стане ясна цялата картина. За съжаление имуществените полици са твърде малко на българския пазар и за голяма част от увредените имоти застрахователното обезщетение няма да се изплаща, тъй като липсва застраховка.

Обичайно след подобни събития има повишен интерес към сключване на застраховка имущество, но този импулс се изчерпва след 2-3 седмици.

Земетресението трябва да разглеждаме като предупреждение към липсата на действен и обхватен модел на застраховане на катастрофичните рискове у нас. За компанията ни е необходимо да се тръгне към експертна дискусия и бързо решение на проблема с малкия обхват на застраховката. Един от възможните модели, който е приложим и е доказал надеждността си е катастрофичният пул в различните му разновидности. Затова смятаме темата за катастрофичен пул за отворена.

Йордан Керчев – главен представител на Алианц в гр. Перник:

Голям брой клиенти вече се обслужват в офиса на Алианц България в гр. Перник, както за завеждане на щети и извършване на огледи на пострадалите имоти и автомобили, така и за сключване на нови имуществени застраховки. В ранните часове на деня още преди отварянето на офиса имаше чакащи хора. Само до обяд са заведени над 30 щети.

От Евроинс обрисуваха за Investor.bg следната картина относно щетите:

„В момента в Перник имаме подадени около 35 сигнала. Проблемът е, че и самият ни офис е от пострадалите сгради и няма как да кажем колко е действителният брой на пострадалите постройки, застраховани в Евроинс. Екипи от София пътуват към мястото, за да се включат в описването на щетите и да помогнат на колегите от Перник.

В София имаме подадени около 20 сигнала до момента, такива сигнали имаме и от Карлово. Това е за момента, но постоянно постъпва нова информация от цялата страна. За целта публикувахме специален телефон и имейл на началната страница на интернет сайта ни, за да могат хората директно да се свързват и да получават информация какво да направят.

В интерес на истината, след като се случи подобно бедствие, хората се сещат, че има и такъв тип застраховка, която не струва много пари, но би им спестила доста непредвидени разходи впоследствие. И специално днес действително има повишен интерес към застраховката.“

"Аз се надявам, че има застраховки на сгради, което е нормално във всяка една държава“, отговори на въпрос за това кой ще плати, премиерът Бойко Борисов.

Вижте в галерията отломки от покривите на стари сгради по улици в центъра на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
MilenG
преди 11 години
Аз също съм на мнение, че трябва да стане задължителна застраховката независимо как ще се казва. Личен опит: Аз всяка година хвърлям 600-700 лв. за "Каско", отделно и за гражданска отговорност. Попитах 1-2 пъти за застраховка на имота си и хората бяха готови да я сключат. Струваше 52 лв. Освен стандартното покритие което вкл. природни бедствия и други там попитах и за земетресение. Цената на основната е 1% от стойността на имота определена по тяхна таблица, а рискът земетресение е 0,2% и друг важен риск е "Пожар от късо съединение", защото той не се включвал в общия "Пожар", а къщите се палели основно от късо. Той пък струвал 0,05% или общо 1,25% от цената. Като цяло уцелих и промоция и така цена 52 лв. Е не я сключих защото си викам какви земетресения, какви пожари. Все още нищо не е станало с имота, но всеки път като стане земетресение и пак решавам да я сключа, докато не ми мине меракът и удобно забравям а струва само 52 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
нека има задължително застраховане, но само в ДЗИ-то! :)Аман от хранилки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
dimka_1981
преди 11 години
т.е. понеже ти приемаш ,че всяко подобно действие от страна на правителството е "дитирамби в медиите" предлагаш правителството да спре да "дава" от твоите пари ( надявам се твоите пари които заделяш за държавата да са много ) ..А замислил ли си се ако това се случи на тебе или на близки хора...а ? Българите умираме да критикуваме нечии други действия , същевременно не посочвайки никакво решение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
dimka_1981
преди 11 години
за тебе човек спокойно може каже : ЧОВЕКА ЗНАЕЩ ВСИЧКОевала на компетенциите ти .в всяка една облласт на човешкото познание ти си НАЙ - компетентния. Би ли ми казал от къде ЗНАЕШ ,че няма застраховка за земетресение .Би ли ми казал от къде ЗНАЕШ ,че ако се случи земетресение в София и имз застраховане за щети от 500 млн. лева НЯМА да бъдат изплатени ... ако ЗНАЕШ и отговорите на тези въпроси шапка ти свалям. А иначе по темата , аз съм съгласен ,че трябва да се всигне нивото на застрахователната култура , но това е двустранен процес и Застрахователите имат голяма вина това да не се случва .. също съм съгласен въвеждането на ЗАДЪЛЖИТЕЛНА застраховка имущество , защото ние българите плащаме нещо или вършим нещо само ако е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО , т.е. за друго не знам , но ние сме една от най-безотговорните нации на света , в същото време с огромни претенции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
dakl
преди 11 години
Б.Б. и неговите предшественици просто харчат парите на всички данъкоплатци за сметка на определена група. Прави са тези , които смятат че ако така продължава няма да има нито един застраховал имуществото си срещу природни бедствия!И ще са прави , щом знаят че Б.Б. ще бръкне в нашия джоб и ще им плати , но не от свое име , а за наша сметка , а за него ще са само дитирамбите в медиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 11 години
И аз съм доволен засега от моят застраховател, чупили са ми стъкла на магазини и разни такива - плащаха си хората. Ама нали съм българин, все гледам да мина тънко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Vessel_ATB
преди 11 години
На мен ми прилича на плачене за протекционизъм на държавата към застрахователите. Не, че има нещо лошо в такъв ред застраховки, но тук биха се извършли в ущърб на застрахования и само плюсове за застрахователя. Питайте земеделците, застраховали посевите си, колко им изплащат при една градушка или суша. 200 лв на година не са никак малко пари, особено ако си в провинцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Зависи, ние от нашия сме доволни. Плащат си хората и не се циганят. Говоря за застраховка на сгради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
rover
преди 11 години
2008 година купих апартамент в София, и ми обясниха, че за София ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се иска застраховка с клауза "земетресение", Ако имаш кредит, разбира се. Аз го изплатих миналата година предсрочно, щото за 20 години нали знаете колко е.... Май застраховката ми е до май месец тази година включително. Има малко паднала мазилка покрай една колона. На всички апартаменти е така във входа. Имам наемател там, ама не си дадох много зор да проверявам. Дали да ги търся застрахователите (ДЗИ), или да викна някой да замаже там? Май няма да се разправям. Иначе има много ситни букви в договорите. Например за разливите на река Дунав преди в един договор четох, че не се заплащат щети за коли, защото трябвало да се съобразиш и да си разкараш колата от заливната зона. Ако си бил небрежен и си се наводнил сам, пак няма пари. Абе пресметнал съм, че май по е на сметка веднъж в живота да гориш, два пъти да те оберат и няколко да те наводнят, ама с тези застрахователи кожодери работа да си нямаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Задължителна застраховка на недвижимите имоти. Иначе няма да се пускат хората да влизат в жилищата си. Но при събития като земетресение, наводнение, паднал гръм, пожар, кражба, поличба и т.н. не се изплаща нищо. Така т.н. "застрахователи", свикнали в миналото да "уговарят" със сопите, днес ще си получават без никакви усилия дивидентите, а застрахованите - от трите по-дългото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още