IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Христов: Държавата не трябва да плаща щетите от земетресения

Нужно е да има задължителна застраховка имущество, като 20% от постъпилите суми отиват в Гаранционен фонд, който да презастрахова в чужбина

15:44 | 22.05.12 г. 24
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Центъра на София тази сутрин бе осеян с паднали тухли от комините на стари сгради.&nbsp;<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Центъра на София тази сутрин бе осеян с паднали тухли от комините на стари сгради. Снимка: Investor.bg

Във връзка със земетресението от тази сутрин Investor.bg потърси застрахователите за информация относно предявените щети.

Всички застрахователи уточниха, че предявяването на щети не е нужно да стане в първия ден, а също така някои повреди могат да се проявят в бъдеще, поради което точни данни към момента не могат да се дадат.

От Алианц България съобщават за над 30 заведени щети в гр. Перник само до обяд. От Евроинс съобщават за 35 сигнала в Перник, 20 в София, както и сигнал от гр. Карлово. От Бул инс информират за претенции за щети в Перник и София.

Ето и мненията на ръководителите в Евроинс, Бул инс и Алианц.

Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България, което е собственик на ЗД Евроинс АД:

Държавата учи хората на много лошо, защото когато има бедствие решава, че ще стане краен платец и всички са се научили да си спестят жълтите стотинки за застраховка имущество.

Тя трябва да влезе в ролята на учител, а не на помагач. Надявам се да се събуди интереса към имуществените застраховки. Дано хората да осъзнаят, че ще платят 25 лв. годишно и поне част от имуществото им ще е застраховано. Ако платят общо 100-200 лв. на година цялото им имущество ще бъде застраховано, като говорим за нормалните, а не за големите, луксозни имоти.

Най-простия начин е въвеждане на задължителна застраховка гражданска отговорност от например 10 или 20 лв., като при 2 млн. имота, собственост на физически лица, за няколко години ще се съберат достатъчно пари. От всяка полица 20% да се превеждат на Гаранционен фонд, който да презастрахова в чужбина с покритие на риск за 0,5-1 млрд. лв.

Българските застрахователи ще поемем малките рискове, като например наводненията.

Относно днешното земетресение, за мен щетите които бяха в с. Бисер и тези които предстоят да се случат, като наводнения, са по-големи. Лично аз не знам днес да има щети извън обичайните. Основно това са паднали комини, досега никой не е обявил голяма щета.

Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул инс:

Имаме заведени щети в София и Перник – щети по сгради, счупени телевизори и друга техника. От други места засега нямаме информация, но очакваме до няколко дни да стане ясна цялата картина. За съжаление имуществените полици са твърде малко на българския пазар и за голяма част от увредените имоти застрахователното обезщетение няма да се изплаща, тъй като липсва застраховка.

Обичайно след подобни събития има повишен интерес към сключване на застраховка имущество, но този импулс се изчерпва след 2-3 седмици.

Земетресението трябва да разглеждаме като предупреждение към липсата на действен и обхватен модел на застраховане на катастрофичните рискове у нас. За компанията ни е необходимо да се тръгне към експертна дискусия и бързо решение на проблема с малкия обхват на застраховката. Един от възможните модели, който е приложим и е доказал надеждността си е катастрофичният пул в различните му разновидности. Затова смятаме темата за катастрофичен пул за отворена.

Йордан Керчев – главен представител на Алианц в гр. Перник:

Голям брой клиенти вече се обслужват в офиса на Алианц България в гр. Перник, както за завеждане на щети и извършване на огледи на пострадалите имоти и автомобили, така и за сключване на нови имуществени застраховки. В ранните часове на деня още преди отварянето на офиса имаше чакащи хора. Само до обяд са заведени над 30 щети.

От Евроинс обрисуваха за Investor.bg следната картина относно щетите:

„В момента в Перник имаме подадени около 35 сигнала. Проблемът е, че и самият ни офис е от пострадалите сгради и няма как да кажем колко е действителният брой на пострадалите постройки, застраховани в Евроинс. Екипи от София пътуват към мястото, за да се включат в описването на щетите и да помогнат на колегите от Перник.

В София имаме подадени около 20 сигнала до момента, такива сигнали имаме и от Карлово. Това е за момента, но постоянно постъпва нова информация от цялата страна. За целта публикувахме специален телефон и имейл на началната страница на интернет сайта ни, за да могат хората директно да се свързват и да получават информация какво да направят.

В интерес на истината, след като се случи подобно бедствие, хората се сещат, че има и такъв тип застраховка, която не струва много пари, но би им спестила доста непредвидени разходи впоследствие. И специално днес действително има повишен интерес към застраховката.“

"Аз се надявам, че има застраховки на сгради, което е нормално във всяка една държава“, отговори на въпрос за това кой ще плати, премиерът Бойко Борисов.

Вижте в галерията отломки от покривите на стари сгради по улици в центъра на София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
То имуществена застраховка като понятие няма.Има една бланка и вътре са изброени десетки рискове. Например ти да се наводниш, да наводниш съседите, да има пожар, в следствие на палеж, на грабеж, на неизправност. Да има кражба, да има грабеж (това е с оръжие), да застраховат движимо имущество (казваш си до колко лв., дали по опис или на ангро), застраховка на мебели, застраховка на настилки, земетресение също го има, най-скъпо е разбира се. Има и много други. Например да запалиш съседите и т.н. Може да ти дадат право да живееш в хотел докато се уредиш. Разбира се за всяко си плащаш като поп. Няма такова нещо, не са ти казали, че не покрива земетресение, наводнение, пожар, отговорност към трети лица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Ако някой наистина си е правил или е правил застраховки, ще знае, че имуществената застраховка НЕ покрива щетите от земетресения, въпреки, че ако не питате изрично няма да ви кажат това в компанията. Но ако питате настоятелно, ще ви обяснят, че въпреки името тя не покрива и за земетресение трябва да се направи специална такава за земетресение или да се включи изрична клауза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Кръвопийци, за тях сега е жътва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
"Аз се надявам, че има застраховки на сгради, което е нормално във всяка една държава,И аз се надявам като дойде време за плащане на застраховката да няма проблеми, но винаги има вратички в закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още