fallback

Бизнесът иска промени в закона за ДДС

Все повече фирми се оплакват от невъзстановяването на дължимия данъчен кредит, съобщават от БСК

19:13 | 31.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Бизнесът представи пакет от предложения, свързани с промени в Закона за ДДС, обобщени от зам.-председателя на БСК Димитър Бранков. Поводът за предложенията са нарастващите проблеми по прилагане на закона, както и  невъзстановяването на дължимия данъчен кредит по ДДС, съобщиха от Българската стопанска камара.

Идеите за промени са обсъдени на работна среща на бизнеса с председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, по инициатива на Българската стопанска камара и Българската асоциация за правна защита на фирмите.

Основната част от предложенията се отнасят до отпадането на т.нар. „солидарна отговорност“ на фирмите по ДДС-веригата и задържането на данъчния кредит на коректни търговци, когато техни доставчици не са били изрядни към приходната администрация. 

Бизнесът поиска ДДС да се начислява само на крайния потребител, а не по цялата верига при сделки между търговци. В хода на разговора бе изтъкнато, че най-сериозно този проблем стои при „ресурсните“ отрасли, като селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, металургията и др., където не винаги произходът на суровините е доказуем.

По-стриктно прилагане на европейската съдебна практика от страна на българската данъчна администрация препоръча председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя пое ангажимент всички направени от страна на бизнеса предложения да бъдат анализирани и на тази база да се прецени кои от тях се нуждаят от законодателни промени и кои се отнасят до коригиране на административната практика по приложението на закона.

Сред поставените от бизнеса по време на срещата въпроси бяха и тези за съкращаването на сроковете за възстановяване на ДДС, както и за двуякото тълкуване на регламентите за т.нар. вътрешнообщностни доставки от страна на българската данъчна администрация и на данъчните администрации на другите страни от ЕС.

Бизнес организациите предлагат и промени, така че данъчната администрация да бъде задължена в определен срок да дава юридически обвързано становище по отправени към нея запитвания.

Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков настоя за създаване на работна група към Комисията по бюджет и финанси, която да събира информация и предложения за промени, както и да направи оценка на ефективността на приложение на данъчното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
fallback