IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска промени в закона за ДДС

Все повече фирми се оплакват от невъзстановяването на дължимия данъчен кредит, съобщават от БСК

19:13 | 31.05.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Бизнесът иска промени в закона за ДДС

Бизнесът представи пакет от предложения, свързани с промени в Закона за ДДС, обобщени от зам.-председателя на БСК Димитър Бранков. Поводът за предложенията са нарастващите проблеми по прилагане на закона, както и  невъзстановяването на дължимия данъчен кредит по ДДС, съобщиха от Българската стопанска камара.

Идеите за промени са обсъдени на работна среща на бизнеса с председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, по инициатива на Българската стопанска камара и Българската асоциация за правна защита на фирмите.

Основната част от предложенията се отнасят до отпадането на т.нар. „солидарна отговорност“ на фирмите по ДДС-веригата и задържането на данъчния кредит на коректни търговци, когато техни доставчици не са били изрядни към приходната администрация. 

Бизнесът поиска ДДС да се начислява само на крайния потребител, а не по цялата верига при сделки между търговци. В хода на разговора бе изтъкнато, че най-сериозно този проблем стои при „ресурсните“ отрасли, като селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, металургията и др., където не винаги произходът на суровините е доказуем.

По-стриктно прилагане на европейската съдебна практика от страна на българската данъчна администрация препоръча председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя пое ангажимент всички направени от страна на бизнеса предложения да бъдат анализирани и на тази база да се прецени кои от тях се нуждаят от законодателни промени и кои се отнасят до коригиране на административната практика по приложението на закона.

Сред поставените от бизнеса по време на срещата въпроси бяха и тези за съкращаването на сроковете за възстановяване на ДДС, както и за двуякото тълкуване на регламентите за т.нар. вътрешнообщностни доставки от страна на българската данъчна администрация и на данъчните администрации на другите страни от ЕС.

Бизнес организациите предлагат и промени, така че данъчната администрация да бъде задължена в определен срок да дава юридически обвързано становище по отправени към нея запитвания.

Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков настоя за създаване на работна група към Комисията по бюджет и финанси, която да събира информация и предложения за промени, както и да направи оценка на ефективността на приложение на данъчното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Такива мерки нашето поколение няма да види. Не и докато не се прочисти сегашната политическа класа из основи. Просто в момента няма политик, който да дойде на власт и да направи дори нещо от посоченото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
rumen221
преди 11 години
СУПЕР БОКО, (Докладва агент СИМО)1. ДЕЦАТА ИСКАТ ДА ЯДАТ СЕГА!2. МАЛКИТЕ И СРЕДНИ ПРЕДПРИЯТИЯ НИСКОЛИХВЕНО КРЕДИТИРАНЕ, ЧРЕЗ ББР, ВЕДНАГА!!!БОКО ВИЖ ГЪРЦИЯ! СКОРО И БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПЛАМНЕ - Остави световната криза на ТЕЗИ ДЕТО Я ПРЕДИЗВИКАХА - Америката и Юръпата- ХВАНИ ДЯНКОВ ЗА ВРАТА И ГО НАКАРАЙ, ДА ПЛАНИРА И СЪБЕРЕ НОРМАЛНИ ДАНЪЦИ, АМА, ДА ЗНАЕШ - САМО С МЕРАК (политическа воля) НЕ СТАВА, ТРЯБВА И АКЪЛВеликият Български Народ казва - Не търси под вола теле (пари) то е под кравата (данък печалба) и млякото е там (данък девидент)ОТ КЪДЕ ПАРИ ЛИ? Дянков и Проф. Михаил Константинов, ЛЪЖАТ КАТО ДЪРТИ ЦИГАНИНИ, ЧЕ НЯМА ПАРИ!!! ИЗРАБОТВАМЕ ГИ В ИЗОБИЛИЕ, ЗАЩОТО АКО В ЕВРОПА ДАВАТ 150% ОТ ИЗРАБОТЕНОТО, НИЕ ДАВАМЕ САМО 50%...!!!- Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а производителността на труда ни е 27%!!! БНП е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са едва 20% от средноевропейските - Следователно среднно претеглената ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1 200 лева ЗАЩОТО СА ГИ ИЗРАБОТИЛИ!РЕФОРМА ДА, НО ОТ АМЕРИКАНСКИ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ, КЪМ ЕВРОПЕЙСКА ДЕМОКРАЦИЯ:1. Данък печалба ТРЯБВА да се удържа при източника - ТУК В БЪЛГАРИЯ... (за миналата година печалбите са около 35 милиарда, а от тях са инвестирани САМО 1,2 МИЛИАРДА)!!!- За инвестираната и част в България данъка ТРЯБВА, да се намали на 5%...! - За неинвестираната, данъка ТРЯБВА да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, данък дивидент Е ЛИЧЕН ДОХОД и е само 5%..., и искат да го намалят на 1%!ТАКА ЩЕ ИМАШ ЕЖЕГОДНО ПО 15-20 МИЛИАРДА ИНВЕСТИЦИИ!!!2. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и други осигуровки и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Тавана на всички видове осигуряване да се ПРЕМАХНЕ (ако се вдигне само от 2 000 на 2 700 лева прихода в социалните системи ще е 120 милиона...)ТАКА В СОЦИАЛНИТЕ СИСТЕМИ ЩЕ ИМАШ ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ3. СУМИРАНИ, СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, ЗА ЕДНО ЛИЦЕ, да са под размера на минималната пенсия от 136лв, която е ДОХОД ОТ ЧЕСТЕН ТРУД!ТАКА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ПРОФЕСИЯТА СОЦИАЛНО СЛАБ!!!4. Всички ЗАПЛАТИ и плащания над МРЗ, да се правят САМО ПО БАНКОВ ПЪТ, ИНАЧЕ ЗАТВОР!Така ще изчезне СИВАТА ИКОНОМИКА!!!5. Начисляване на ДДС само за краен потребител, така годишно НЯМА ДА МОЖЕ ДА СЕ КРАДЕ ПО ЕДИН МИЛИАРД ОТ БЮДЖЕТА!!! БОКО АКО НЕ ГО НАПРАВИШ ТРЪГВАЙ СИ ВЕДНАГА ЗА СЕЛО ДА САДИШ КАРТОФИ, ЧЕ МАЙ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАШ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още