IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България търпи загуби от намаления износ на ток

За първите четири месеца на годината загубите възлизат на 27 млн. лв., съобщи директорът на "Електроенергийния системен оператор"

13:46 | 01.06.12 г.
България търпи загуби от намаления износ на ток

За първите четири месеца на годината "Електроенергийният системен оператор" ЕАД търпи загуби от 27 млн. лв. заради намаления износ и спада в потреблението и преноса на електроенергия, довели до понижение на приходите от таксите за капацитет, събирани от компанията. Това съобщи изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов, цитиран от БТА.

Той посочи, че една от причините за намалените приходи, е, че от началото на годината със заповед на министъра на икономиката два пъти беше спиран износът през зимните месеци. Другата основна причина е близо 50-процентното намаление на количеството изнасяна електроенергия за Гърция, предизвикано от лошото финансово-икономическото положение на страната, посочи Йотов. 

Йотов прогнозира, че със сигурност през 2012 г. няма да бъде отчетен рекорден износ, какъвто беше реализиран през миналата година. Една от причините за това ще бъде и повишението на таксата за износ от 11,70 евро на мегаватчас на 15,70 евро на мегаватчас. В момента износът ни е около 1000 мегавата. Тенденцията за намаляването се наблюдава от март, съобщи Иван Йотов. 

Пред медиите представители на фирмите търговци на електроенергия изразиха опасение, че увеличението на таксата от 1 юли 2012 г. ще затрудни допълнително търговията с електроенергия и ще блокира износа.

„Само в нашата страна и в Румъния има подобна такса, а в Румъния е двойно по-ниска, по този начин ние сами се отказваме от нашите пазари на  електроенергия, защото цената на предлаганата от България енергия става икономически неизгодна“, коментира  Владимир Дичев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България.

Дичев добави, че търговците на електроенергия са претърпели сериозни загуби заради спирането на износа през тази зима, като някои фирми дори са фалирали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още