IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР залага в официалния си доклад 10-процентно поскъпване на тока от 1 юли

Цената на парното ще бъде понижена средно с около 10 на сто, единствено в София цената на топлинната енергия ще се увеличи

15:50 | 29.05.12 г.
ДКЕВР залага в официалния си доклад 10-процентно поскъпване на тока от 1 юли

Токът за битовите потребители да поскъпне средно с около 10%. Това се посочва в официалния доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в доклад, който е качен на интернет страницата на ведомството, предаде БТА.

Предложенията на работната група предстои да бъдат разгледани на 1 юни.

За клиентите на ЕВН увеличението на тока за дневните тарифи ще бъде 9,54%, а за нощната - 10,59%. Поскъпването на енергията за клиентите на Е.ОН ще бъде с 9,90 процента за дневна консумация и с 10,58% - за нощна. Потребителите на ток, ползващи услугите на ЧЕЗ, ще ползват с 9,94% по-скъп ток през деня и с 10,36% повече през нощта.

Така средното повишение на цената на тока се очаква да достигне 10,23 на сто за клиентите на ЕВН, 10,26 на сто - за клиентите на Е.ОН и 10,16 на сто - за клиентите на ЧЕЗ. 

Добавката за зелена енергия в енергийния микс, формиращ цената на тока за крайния потребител, ще се повиши със 132,53 процента, посочват от комисията. Голямото увеличение е свързано със значителния брой на новоприсъединените към енергийната система на страната мощности.

Цената на тока от АЕЦ "Козлодуй" остава непроменена. Енергията от ТЕЦ "Марица Изток 2" и ТЕЦ "Марица Изток 3" остава непроменена, електроенергията от ТЕЦ "Бобов дол" поскъпва с 34 на сто,  а на ТЕЦ Варна - 10,75 процента.

Цената на топлинната енергия ще бъде понижена средно с около 10 процента, но понижението на цените варира в голям диапазон за различните градове, съобщават от комисията.

Най-силно ще усетят намалението клиентите на топлофикация в Пловдив, където цената ще падне с 29,6 на сто. В Бургас понижението ще е с 20,3 процента, във Варна - с 19,8 на сто.

Единствено в София цената на парното ще тръгне леко нагоре - с 0,5 процента, предвижда ДКЕВР.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още