IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последната прогноза на ДКЕВР е за 10% поскъпване на тока от 1 юли

Природният газ и топлата вода ще поевтиняват, съобщи шефът на енергийния регулатор Ангел Семерджиев

12:43 | 17.04.12 г. 1
Последната прогноза на ДКЕВР е за 10% поскъпване на тока от 1 юли

Цената на тока от първи юли ще се повиши с около 10 процента, съобщи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Много скоро предстои включване към електроенергийната система на един от най-големите фотоволтаични паркове в страната, с мощност от 50 мегавата, поясни още Семерджиев.

„Все още се събират данни и за други проекти за производство на енергия от възобновяеми източници, които трябва да влязат в експлоатация до 1 юли и биха повлияли върху крайната цена на тока. Въпреки това прогнозата на ДКЕВР за 10-процентно увеличение на цената се запазва“, допълни шефът на комисията. 

Семерджиев потвърди, че природният газ и топлата вода ще поевтинеят от 1 юли, но на този етап не се ангажира с конкретни числа, докато не бъдат готови данните на "Булгаргаз".

България се справя добре с изпълняването на целите на Европейския съюз за развитие на електропроизводството от ВЕИ, като очакваме до 2020 г. да бъде достигнат делът от 16 процента в общото поризводство на енергия, заложени като крайна цел за страната, поясни Семерджиев.

По повод на предложението за изграждане на газова централа на мястото на АЕЦ "Белене" Семерджиев обясни, че строителството е технически възможно, но би трябвало да бъде и икономически обосновано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Когато държавата няма акъл, ще скачат не цени, ами и маймуни по покривите. Кухото, безперспективно "управление", с " енергийна стратегия" основно от какво на кого, за колко и кога да се продаде, за да абдикира държавата от малкото си позиции, ни обрича на скапан живот. Всъщност, работят ЗА мое лично благо но, за останалите...просто ме хваща страх.Изходът?- Терминал 1 и Терминал 2 на летище София за гражданите или затвор за едни други хора.Аз казах, ХАУ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още