IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Появиха се прогнози за скок на тока с 20% от юли

Бившият зам.-министър на енергетиката Илко Йоцев коментира, че поскъпването на тока само заради стачката в „Мини Марица-изток“ ще бъде с над 10%

14:07 | 18.01.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Появиха се прогнози за скок на тока с 20% от юли

Ако стачката в „Мини Марица-изток“ продължи повече от месец, електроенергията за потребителите само по тази причина, ще поскъпне поне с 10%. Но като вземем предвид и другите фактори, оповестени от енергийния регулатор, от юли общото поскъпване на електроенергията, ще е с 20%.

Това стана ясно от думите на бившя зам.-министър на енергетиката и енергиен експерт Илко Йоцев за Investor.bg. Той подчерта, че тази прогноза е по най-общи разчети, тъй като цената на тока е „микс“ от цените на електроенергията от различни източници и се влияе от много фактори.

Вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР ) Ангел Семерджиев потвърди прогнозата си отпреди половин година, че скокът в цената на тока ще бъде поради комплексни причини.

Основните фактори за повишение на цената на тока, които би "отключила" една продължителна миньорска стачка, са няколко, каза Йоцев. Първо, трябва да се има предвид, че топлоелектроческите централи (ТЕЦ), които се захранват с въглищата на т.нар. Маришки басейн, произвеждат около 33% от електроенергията на страната. И тъй като са собствен добив, електроенергията от тези въглища е от най-евтините (след АЕЦ Козлодуй). Така че, ако трябва да се замени с ток, произвеждан от други ТЕЦ, то той ще е по-скъп с около 40-50% от този на ТЕЦ-вете с български въглища (по данни на ДКЕВР).

Освен това, при неизпълнение на договорите за производство на въглища и на електроенергия, се дължат неустойки на съответните контрагенти, което също би „натоварило“ впоследствие цената на тока.

Трябва да се има предвид, посочи още Илко Йоцев, че най-голямото перо, което формира печалбата на Националната електрическа компания (НЕК), идва от износа на ток. Причината е, че печалбата на НЕК от продажби на едро в страната е силно ограничена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). А ако стачката на миньорите продължи повече от няколко седмици, то е възможно износът на електроенергия да се ограничи или спре за известно време.  

С оглед на посоченото дотук, НЕК може да се наложи да поиска увеличение на цените на едро на тока вместо със сегашните 4-5% - с 15-20%, коментира бившият зам.-министър.

По думите му, това означава, че токът за крайните потребители, само заради загубите от евентуална продължителна стачка в „Мини Марица-изток“, може да поскъпне най-малко с 10%.

А що се отнася до самите миньори, то те биха усетили негативите от продължителната стачка към септември-октомври, отбеляза Йоцев. Той допълни, че през този период потреблението е най-малко, и затова тогава за заплати се използват натрупаните в специални фондове средства през зимния период, когато потреблението и продажбите на въглища и електроенергия е най-голямо. „Затова ако няма натрупани средства отсега, може да бъде затруднено изплащането на заплати през есента“.

„Най-разумно е ръководството на „Мини Марица-изток“ и синдикатите възможно най-скоро да се споразумеят, защото в противен случай за всички ще има негативи“, подчерта бившият зам.-министър на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
doba
преди 12 години
vzhekoff, така е,Тези, които са слагали парафите си под неизгодни за Държавата договори, трябва да търкат наровете в затвора.За справка: Китай и Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Хайърсъзоff
преди 12 години
Най-удобната стачка за сезона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Аз пък мисля, че трябва да се потърси персонална отговорност на ръководството на мините, също и на министъра, че допускат заради някакви си смешни 7 млн. лв., които при това те лично са обещали на миньорите, да се стига до загуби на дружеството, до внасяне на несигурност в системата за снабдяване и производство на ел. енергия, а също и като действия в ущърб на обществото - вдигането на цените. Нежеланието им за изпълнение на поети споразумения е абсолютно за оставки и за даване на прокурор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
йде сега - миньорите виновни... ами тогава да пуснем сметка за волни пожертвования и да им платим обещаните премии !!! Да видим тогава престъпникът борисов с какво ще се оправдава !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
ivo0101
преди 12 години
Бойко не ни прави на ***, на всички ни е ясно че използвате стачката като извинение да вдигнете тока заради подписания договор с АЕS за цена на тока от 136 - 180лв. мегават влизащ в сила от 2013год.!Интересно какво ли още ще измисли наш Бойко като оправдание за да не признае, че вдигането на цената е само и единствено заради AES!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
puf paf
преди 12 години
Я вдигайте направо с 30 % - какво са това 10 - 20 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още