IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР предвижда скок на цената на газа с почти 13% от април

Увеличението на цената на парното се очаква да е с 6-10% при различните топлофикации в страната

11:03 | 19.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
ДКЕВР предвижда скок на цената на газа с почти 13% от април

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага цената на природния газ за второто тримесечие на годината да се повиши със 78,94 лв./1000 куб. м, или с 12,73% спрямо сегашната цена до 699,1 лв./1000 куб. без ДДС. Това става ясно от публикуваното предварително решение на комисията.

Окончателното решение ще бъде взето от регулатора в края на месеца, като преди това бъде проведено и обществено обсъждане на новата цена на газа.   

Предложението на обществения доставчик Булгаргаз, направено преди десет дни, е повишението на цената на синьото гориво от април да е с близо 26%.

В мотивите към предварителното решение на ДКЕВР се посочва, че цените на алтернативните горива (нефт и мазут) също са нараснали през последните три месеца, а курсът на долара спрямо лева се е повишил с 1,78%.

Преди около месец председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев прогнозира, че поскъпването на газа от април ще е с едноцифрено число. Миналата седмица Семерджиев обаче неочаквано заяви, че поскъпването ще е по-голямо, което ще доведе и до повишение на цените на парното.

Шефът на регулатора уточни пред БНР, че увеличението при различните топлофикации в страната, работещи с газ, се предвижда да е между 6 и 10%. При топлофикациите на въглища не би трябвало да има увеличение на цената, добавя Ангел Семерджиев. По думите му "Топлофикация–София" е минимизирала всякакви инвестиции и това се отразява върху крайните потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още